"Za njega si ti uvijek kriva za sve" - 3 fraze kojim muškarci pokušavaju manipulisati vama

Manipulatori su veoma vješti. Oni koriste moćne, ali jednostavne riječi koje im pomažu da kontrolišu ljude oko sebe. 


Često odabiru pravo vrijeme da kažu nešto što će imati uticaj na osobu koju žele manipulirati. Prepoznavanje manipulatora i njihovih stvarnih namjera može zahtijevati puno vremena i truda. To se obično uočava tek nakon što ste već zaglibljeni u toksičnom odnosu. 

Međutim, postoji nekoliko fraza koje bi vas trebale upozoriti i pomoći vam da shvatite manipulatora što je prije moguće. Manipulatori često koriste frazu poput "Griješiš/histeriraš/dramatiziraš sve" kako bi naveli osobu da vjeruje da nije u pravu, čak i ako jeste. Oni također dovode u pitanje razum osobe koju manipulišu. 

Manipulator može reći nešto poput "Razumijem, ali želim ti pokazati što je najbolje za nas." Ova fraza se koristi kako bi se osoba uvjerila da manipulator razumije njezine osjećaje, ali zapravo je samo pokušaj da se osoba natjera da radi ono što manipulator želi. 

Manipulatori također često koriste fraze poput "Nikada te ne bih povrijedio" ili "Već sam se izvinio, ne razumijem zašto si još uvijek ljut". Ove fraze se koriste kako bi se osoba uvjerila da manipulator nije zao ili kako bi se vratio na svoju stranu nakon prelaska granice. 

U suštini, manipulatori koriste riječi kako bi ostvarili kontrolu nad drugim ljudima. Važno je biti svjestan ovakvih fraza i pokušati prepoznati manipulaciju što je ranije moguće kako biste se zaštitili i izbjegli toksične odnose.

No comments

Powered by Blogger.