Nema tog novca zbog koje bih propustila odrastanje djece: Bolje dobra majka nego dobra radnica

Na jednom internetskom forumu nedavno se pojavila priča mlade majke koja je odlučila da ostane anonimna. 


Njena priča je pokrenula lavinu komentara i rasprava među korisnicima foruma, jer je njeno razmišljanje o majčinstvu i poslu prilično drugačije od uobičajenog. Ona je u početku kao i većina ljudi, radila za minimalac i dodatni bonus u mjesecima kada je radila dodatno naporno. 

Kada se vratila s posla, umjesto da uživa u slobodnom vremenu sa svojom djecom, bila je iscrpljena i nije imala dovoljno energije da se posveti njima. Njena svekrva je bila ta koja je čuvala djecu, ali ona nije bila dobar izbor za odgoj djece. Djeci je dopuštala da rade što god hoće, hranila ih s poda i činila sve što bi majka trebala izbjegavati. 

Mlada majka je shvatila da se mora boriti za svoju djecu i da ne smije dozvoliti da drugi utječu na njihovo vaspitanje. Shvatila je da vrijeme koje provodi s djecom ima veću vrijednost od novca koji zaradi na poslu. Shvatila je da je dobra majka vrijednija od dobre radnice.

Zbog toga je jedne noći sjela za računar i počela tražiti posao koji joj neće oduzimati mnogo vremena i koji će joj omogućiti da radi od kuće. Nije joj trebalo dugo da pronađe takav posao i nakon što je dala otkaz na prethodnom poslu, počela je raditi od kuće. 

Zarada nije bila puno veća od prethodnog posla, ali bila je dovoljna da žive normalno. Najvažnije od svega, sada je mogla provoditi više vremena sa svojom djecom. Shvatila je da je vrijeme s djecom najvažnije i da nema drugog vaspitača koji će ih bolje odgajati od njihove majke. 

Djeca rastu brzo, a vrijeme koje izgubite s njima nikada se neće vratiti. Zato bi svi roditelji trebali razmisliti o tome koliko vremena provode sa svojom djecom i da li imaju dovoljno vremena za njih. Ova priča je inspirativna jer pokazuje koliko je važno posvetiti se vlastitoj djeci. Rad na poslu može biti važan, ali nije uvijek najvažniji. Život je kratak, a djeca rastu brzo. Zato bi trebali provoditi što više vremena s njima i uživati u svakom trenutku.

No comments

Powered by Blogger.