Postoje 2 vrste siromaštva: Na jedno nas spremaju roditelji a na drugo mi sami sebe

Djeca nemaju kontrolu nad tim u kojoj će porodici biti rođena niti mogu odabrati svoje roditelje i okruženje u kojem će odrasti. 


Nažalost, mnoga djeca su suočena s ograničenim mogućnostima zbog roditelja koji imaju sužen pogled na svijet. Djeca koja se rode kod roditelja s psihičkim ograničenjima često imaju manje šanse za napredak. Iako genetika može imati značajan utjecaj na budućnost djeteta, ona sama po sebi nije ograničavajuća.

Ono što zaista odvlači dijete prema siromaštvu već od najranijih dana jest pogrešno razumijevanje roditelja i njihov pogrešan stav prema životu. Kao što je opisano u knjizi "Siromašni otac - Bogati otac", priča jednog dječaka osvjetljava razlike između odgoja dva različita očinska pristupa. 

Siromašan otac je bio onaj koji je stekao visoko obrazovanje i radio klasičan posao od 9 do 5, dok bogati otac nije pridavao veliku važnost obrazovanju i pravilima. Ključna razlika između njih bila je u tome što je jedan bio bogat, a drugi siromašan. Kada roditelj usmjerava svoje dijete na obrazovanje samo s ciljem da za 20 godina radi posao od 9 do 5, već na samom početku mu uskraćuje perspektivu za postizanje većeg uspjeha. 

Istinska sreća je biti rođen u domu roditelja koji imaju širok pogled na život, koji vjeruju da postizanje velikih stvari kao što su biznis uspjeh, osobna izvrsnost ili znanstveni doprinosi nije nemoguće. Kod inteligentnih roditelja sve je moguće, a djeca koja odrastaju uz takve roditelje često postaju izvanredne osobe. S druge strane, drugi oblik siromaštva podrazumijeva prihvaćanje prvog pristupa. 

U tom slučaju, dijete prihvaća stavove roditelja i bori se da dobije taj siguran posao od 9 do 5 i ostane u njemu do penzije. To nije nužno loše, ali prihvatanjem takvog načina života uskraćujete si mogućnost drugih oblika napretka. Na taj način pristajete na život u nižoj ili, najviše, srednjoj klasi, što vam može biti udobno. 

No, kada dođete u zrelu dob, shvatit ćete da to možda nije bio sjajan izbor. Sjetit ćete se svojih talenata koje ste zapostavili, hobija kojima se niste posvetili i na kraju ćete shvatiti da ste živjeli siromašnim životom. Mogli ste postići više. Izadjite iz ustaljenih okvira. Srušite sve predrasude koje su vam drugi nametnuli. Suština života nije samo pronalaženje sigurnog posla, već i izvlačenje maksimuma iz onoga što možete. Činite ono što volite.

No comments

Powered by Blogger.