Stari bakin recept za domaći sirup od bazge - Sok koji vraća u djetinjstvo

Dolazi vrijeme kada bazgini cvjetovi procvjetaju u svoj svojoj ljepoti, a mi želimo zadržati tu predivnu aromu i okus za sljedeće mjesece. 


Postoji nekoliko popularnih načina konzumacije cvijeta bazge, kao što su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj. Također se može napraviti sirup od bazginih bobica. Danas bismo željeli podijeliti divan domaći recept bake Dragice. Prilikom branja bazginih cvjetova, važno je da to činite za sunčanog vremena, te da birate samo one cvjetove koji su potpuno rascvjetani sa žutim slatkim prahom. 

Treba biti oprezan i birati mjesta za branje koja nisu zagađena, kao što su prometne ceste ili kanali. Potrudite se pronaći nezagađeni grm bazge kako biste dobili mirisne ljepotice. Recept koji slijedi je prilagođen za otprilike 4 litre sirupa, ali ga možete prilagoditi prema svojim potrebama. 

To znači da na svakih 10 cvjetova bazge koristite 1 litru vode, 1 kilogram šećera i 1 limun. Ako želite veću količinu, jednostavno pomnožite te omjere. Idealno je koristiti nešpricane limune za ovaj sirup. 

Priprema sirupa od bazge: Potopite cvjetove bazge u vodi s limunskom kiselinom i narezanim limunima s korom. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. 

Sljedeći dan procijedite tekućinu i dodajte šećer. Dobro promiješajte sve sastojke i ostavite da odstoji još 24 sata, povremeno miješajući. 

Nakon 48 sati, sirup je spreman za pretakanje u čiste pripremljene staklene boce s čepovima. Sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mjestu do godinu dana. 

Ovaj sirup od bazge će vam pružiti osvježavajući okus i aromu tijekom cijele godine. Možete ga koristiti kao dodatak pićima, koktelima, desertima ili jednostavno razrijediti s vodom za osvježavajući napitak. Uživajte u blagodatima bazge i njenom predivnom sirupu koji ste sami napravili!

No comments

Powered by Blogger.