Možeš imati sve u životu ali ako nemaš dušu - Nemaš ništa!

Imamo mogućnost da postignemo mnoge stvari u životu, da stvorimo bogatstvo, da budemo popularni na društvenim mrežama i da privučemo pažnju drugih. Međutim, ako tokom tog procesa izgubimo svoju dušu, sve što smo postigli postaje bezvrijedno. 


Koliko je vrijedno imati ljude koji nam pružaju podršku na internetu, koji stiskaju "like" i prate svaku našu objavu, ako ne znamo ko smo zaista i koji su naši životni ciljevi? Ta vrsta pažnje i pohvala neće nam pružiti pravu vrijednost i ispunjenje. Često se dešava da ti isti ljudi hvale i podržavaju nas samo zato što imamo neku korist za njih ili smo im nadređeni. 

Možemo imati materijalno bogatstvo, ili tačnije rečeno, možemo biti pod kontrolom bogatstva. Možemo imati sve što novac može kupiti, ali kada dođemo u svoj prazan dom, shvatimo da nas prati samo ona osoba koja je tu zbog tog bogatstva, a ne zbog nas samih. Koliko vrijede svi oni koji su na našoj strani kada smo svjesni da će se okrenuti protiv nas čim se vjetar promijeni? 

Oni nikada nisu bili za nas, već su slijedili samo trenutni trend. Možemo imati sve, a ne imati dušu – ništa smo. Lako se prodamo za sitnu svotu novca, moć, slavu ili uticaj, a da nismo svjesni da smo istovremeno izgubili najvrijednije što smo imali. Gubimo naše dostojanstvo, našu integritet, naš karakter. 

Kada nam to oduzmu, ostaje nam vrlo malo. Možemo samo postojati, ali ne živjeti punim plućima. Živimo svaki dan tako da se nikada nećemo stidjeti našeg ponašanja, naših odluka, naših postignuća. Kada jednog dana pogledamo unazad na naš život, nećemo se osjećati loše zbog brojnih grešaka i promašaja. Osjećat ćemo bol zbog gubitka onoga što je zaista vrijedno, što smo prodali za nešto što je prolazno i ne može ispuniti naše srce. Zato svaki dan živimo na način da ne prodamo našu dušu ni za šta.

No comments

Powered by Blogger.