Naši stari su fino govorili: "Mora da se zna ko je koga rodio - I vjerujte stvarno mora"

Kada postavljate granice svojoj deci, šaljete im snažnu poruku da ih volite i da su vam izuzetno važni. Ovaj osećaj sigurnosti i ljubavi igra ključnu ulogu u stvaranju srećnih i zadovoljnih ljudi. 


Kada mali čovjek zna gdje su mu granice, naučiće da poštuje granice drugih, što je veoma važna vještina za život. Neophodno je da vaspitanje sopstvenog djeteta ne doživljavate kao nešto izuzetno komplikovano. Iako nije jednostavno, uz trud i posvećenost možete uspješno oblikovati djetetovu ličnost. 

Temelji vaspitanja koje postavljate moraju biti nepokolebljivi i stabilni. Oni treba da izdrže sve pritiske društva i škole koji će se suočiti tokom života. Dobra osnova vaspitanja uključuje četiri ključna elementa: ljubav, postavljanje granica, povjerenje i zdrav razum. Sve ove vrednosti treba da prenesete djetetu kao dar, kako bi postale dio njegovog uma i srca.

Kao što je vaša baka nekada rekla, važno je da se zna ko je čije djete. Kada mali čovjek zna gdje su mu granice, naučiće da poštuje tuđe granice, što je izuzetno važna osobina za život. Granice koje postavljate svom djetetu nisu ograničenja koja ga sputavaju ili guše, već služe da ga nauče osnovnim stvarima i pruže mu slobodu i sigurnost. 

Postavljanje granica nije samo zabrana djetetu da skače po baru, već i objašnjenje da neće dobiti sve što poželi plakanjem. Važno je da djete nauči izraze kao "izvoli", "hvala", "izvini" i "volim te" i da ih koristi iskreno, a ne samo kada je u gostima. To se ne može naučiti putem televizije, već je to nešto što djete vidi i uči od vas. Vaša lična zasluga je da djete nauči da li će psovati ili grliti, mrzeti ili voljeti ljude i svoje okruženje. 

Na prvi pogled, vaspitanje djeluje kao velika odgovornost, ali zapravo je to pravo zadovoljstvo. Vaspitanje je proces koji funkcioniše u oba smjera. Vi učite svoju djecu onome što ste naučili tokom svog života, a oni vam podsećaju na instinkte i radost igre, na koju ponekad zaboravljate, a koja je korisna svima. 

Nije potrebno lagati djecu i predstavljati svet kao magično mesto sa leptirima i jednorozima, ali isto tako ih ne treba zaraziti pesimizmom. Naučite ih da u svetu koji može biti nepravedan i težak vide i cijene lijepe stvari. Vratite ih prirodi i pokažite im ljepote prirode. Dozvolite im da samostalno istražuju svijet dok idu u školu i stiču nova iskustva na tom kratkom putu, bez nepotrebnog straha. 

Jednog dana će vam vaša dobro vaspitana djeca ukazivati na iste stvari koje ste ih vi naučili i znatiće kako da pravilno vaspitaju i druge ljude. To se neće odnositi samo na njihovu djecu i vaše unučiće, već će njihov uticaj biti širi, obuhvatajući i ljude koji nisu imali sreću da budu dobro vaspitani. 

Mnoge stvari su se promjenile, svijet je postao malo čudan, ali djeca će uvijek biti odraz svega onoga što jesmo ili nismo bili prema njima i prema sviejtu kada su nam najviše trebali tokom detinjstva. Kada postavite djeci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važni, a taj osećaj će ih učiniti srećnim i zadovoljnim ljudima. To je, u krajnjem cilju, ono što želite postići.

No comments

Powered by Blogger.