Život vam nikada neće oduzeti nešto, a da vas ne blagoslovi nečim boljim

Gubitak je jedno od najtežih iskustava s kojima se suočavamo kao ljudi. Bez obzira na to što gubimo, osjećamo kao da nam je nešto izvađeno iz nas. 


Bol je ogromna, nešto što do tada nismo osjetili. Ta bol nanosi ranu našem srcu, tako veliku da se čini da je nikada nećemo moći zacijeliti. No, najteže od svega je što ne možemo pobjeći od toga. Ne možemo izbjeći ili ostaviti iza sebe gubitak dok ga ne prihvatimo, ma koliko to bolno bilo. Najteže od svega je njegova neizbježnost. 

U svakom gubitku i svakoj tragediji krije se nešto skriveno, nešto što možemo dobiti. Samo trebamo otvoriti oči, prestati tugovati i početi gledati iz druge perspektive. Život je nepredvidljiv, ali nikada nas neće ostaviti potpuno bez ičega. Ono što nam oduzme, vraća nam na neki drugi način. 

I često ono što slijedi nakon gubitka bude puno bolje od onoga što smo imali prije. Često se taj sljedeći početak ostvari kao ono što smo oduvijek duboko željeli. Završeci nisu ništa drugo nego priprema za naš sljedeći veliki početak. Čudesno je kako život funkcionira. Ponekad želimo odustati od svega, ali ponekad se ispostavi da je upravo odluka da ne odustanemo bila jedna od najboljih koje smo donijeli. 

Ne tvrdimo da je to lako. I ne tvrdimo da bismo trebali izbjegavati tugu. Nikako. Sve što želimo reći je da postoji razlog za sve kroz što prolazimo i osjećamo, pa čak i za trenutnu bol koju doživljavamo. Bez obzira koliko se borili protiv nečega, ako nam je suđeno da nam se dogodi, dogodit će se, na ovaj ili onaj način.

Gubitak je zastrašujući, ali neizbježan dio života. Ne trebamo to doživljavati kao kraj svijeta. To je samo proces koji bi nas trebao naučiti kako pustiti i krenuti dalje. Kroz taj proces postajemo jači i hrabriji, i shvaćamo da život može biti puno više od boli i patnje ako samo promijenimo perspektivu. Na kraju krajeva, puno toga je stvar našeg izbora. 

Možemo se držati očaja i pustiti da nam život izmiče iz ruku, ili ga možemo prihvatiti, koliko god nesavršen bio, i usuditi se živjeti, bez obzira nastrašujuće prepreke i izazove koje nam postavlja. Najbolji izbor koji imamo je vjerovati u tok života. 

Pouzdajmo se u sebe, vjerujmo sebi, vjerujmo u život i vjerujmo u proces u kojem će sve na kraju doći na svoje mjesto, gdje ćemo pronaći mir kojim smo čitav život tragali. Uvijek trebamo zapamtiti, ako nam život nešto oduzme, to je zato što nam to nešto više nije potrebno. Jer postoji nešto bolje. Možda nećemo to odmah shvatiti, ali s vremenom ćemo to razumjeti.

No comments

Powered by Blogger.