Dr. Rajović mudro objasnio - Šta se dešava sa dečijim mozgom kada mu kupite telefon

Kada je riječ o utjecaju mobilnih telefona na djecu, donosimo vam mišljenje dr. Ranka Rajovića, vodećeg stručnjaka za odgoj djece u našem području. 


Njegov NTC sistem učenja potiče zdrav razvoj mozga kod djece, podržava njihov potencijal, a smatra da su dječje igre ključne za razvoj inteligencije. Današnje dijete gotovo ne može zamisliti život bez mobilnog telefona, a to može imati različite posljedice na njihov razvoj. 

Kao zagovornik moderne tehnologije, dr. Rajović ističe da bi roditelji trebali biti svjesni kako tehnologija može utjecati na njihovu djecu. Mozak, kao organ preživljavanja, uči kako bi se prilagodio okolini i osigurao preživljavanje. Svaki put kad mozak nešto novo nauči, luči hormone sreće, poznate kao endorfine. To je biološka nagrada koja nas potiče da nastavimo učiti i savladavati nove stvari. 

No, kada djeca dobiju mobilni telefon, situacija se mijenja. Igranje igrica na telefonu može neprestano poticati lučenje endorfina, što nije fiziološki. To stvara gotovo ovisničko ponašanje kod djece. Umjesto da dožive veće količine sreće kad nauče nešto novo u stvarnom životu, oni dobivaju male "dopaminske poticaje" kad završe razinu igre na telefonu. 

To može dovesti do problema poput nedostatka koncentracije i pažnje jer dijete postaje konstantno zaluđeno igricama. Dr. Rajović preporučuje roditeljima da razmotre kupovinu mobilnih telefona za svoju djecu i, ako su već kupili, postave jasne granice u vezi s vremenom korištenja. Idealno bi bilo ograničiti vrijeme na pola sata dnevno kako bi djeca imala priliku za druge aktivnosti i igru na otvorenom. 

Nažalost, neka djeca mogu zloupotrijebiti to vrijeme i tajno igrati igre čak i kad im roditelji postave granice. Kao rezultat toga, djeca koja su pretjerano izložena mobilnim telefonima mogu iskusiti smanjene motoričke sposobnosti, slabiju koncentraciju i pažnju te probleme u školi. Veliki broj informacija koji ulazi u njihove mozgove neprestano ih stimuliše, pa je teško očekivati da će nakon toga moći usredotočiti pažnju na učenje i čitanje knjiga. 

To može dovesti do problema u školi i stvaranja generacija koje su sve slabije u tim aspektima. Kako bismo zaštitili budućnost naše djece, moramo se boriti za njihovo pravo na zdrav i uravnotežen razvoj. To znači ograničiti vrijeme korištenja mobilnih telefona i poticati druge aktivnosti koje potiču kreativnost i motoričke sposobnosti. Naša djeca su naša budućnost, i ako ne poduzmemo prave korake danas, ne znamo kakve će posljedice to imati za njihovu budućnost i našu zajednicu u cjelini.

No comments

Powered by Blogger.