Kako razumjeti da se žena ohladila od muškarca: Mudro zapažanje F. Ranevskaya

Potpuno izbjegavanje sukoba u vezi ne znači nužno da postoji ljubav. Ponekad to može biti znak ravnodušnosti ili nedostatka emotivne povezanosti.


Ivan Turgenjev je jednom napisao da su svi rastanci rezultat razočaranja, jer snovi često ne odgovaraju stvarnosti. Kada smo zaljubljeni, naš um ima sposobnost idealiziranja osobe koju volimo. Međutim, nakon što euforija izblijedi, možemo biti zbunjeni i zapitati se jesmo li zaista toliko privučeni tom osobom.

Možda smo osjetili njihovu moć nad nama, ali to ne znači nužno da je ta veza ispunjena ljubavlju. Erich Maria Remarque, njemački pisac, jednom je rekao da samo oni koji ne očekuju ništa od života nikada nisu razočarani i da samo oni doista mogu biti srećni. Ova izjava može se primijeniti i na odnose. 

Ako smo realni i ne očekujemo od partnera natprirodno ili da ispuni naše svakodnevne fantazije, možemo graditi vezu na međusobnom poštovanju. Takva veza može opstati cijeli život. Čak i ako se iznenada dogodi velika ljubav kao munja koja nas obuzima, često se pitamo je li vrijedno riskirati ono što već imamo - stabilnost i udobnost. Ponekad smo naučeni da što manje izazova imamo u životu, to smo više zaštićeni. 

Međutim, danas je prisutna ideologija koja nas potiče da živimo pod motom "uzmite sve što vam život pruža". U takvom okruženju, mnogi počinju dovoditi u pitanje vrijednost osobe s kojom su vezani. Možda postoji netko bolji tamo negdje? Možda zaslužujem više? Sjećam se jednog kolege koji se hvalio kako ima savršen brak - duše su im povezane, imaju dva sina i sve izgleda idilično. 

Ljudi su bili iznenađeni jer nije bilo svađa i skandala. Kada su ga upitali za razlog, odgovorio je da njegova supruga jednostavno jako voli. Nisu pili, nisu se svađali, nisu bili kao drugi. Međutim, iznenada se ta žena odlučila za drugoga i suho je najavila da je ljubav gotova. Njihova djeca su odrasla, i njen doprinos odgoju i brizi više nije bio potreban. 

 Ova vijest je mnoge iznenadila i podsjetila me na citat glumice Faine Ranevske: "Čuvajte svoje voljene žene... Jer dok ona grdi, brine i luduje, ona voli. Ali čim počne da se smiješi i bude ravnodušna, izgubio si je." Za tog čovjeka je prekid bio izuzetno bolan. Patio je zbog napuštanja i sreću je pronašao u drugoj osobi. Iako se ne radi o prevari, svatko od nas je slobodan da živi s onima s kojima se osjeća dobro. 

Ne možemo nikoga prisiliti da nas voli i ne možemo nikoga vezati za sebe. Bolje je da rastanak bude bolan nego da izbjegavamo razgovor ili da se pretvaramo. Još gore je voditi dvostruki život, skrivati tajnu i iznevjeriti povjerenje drugoga. Važno je biti svjestan znakova koji ukazuju na gubitak ljubavi u vezi i biti iskren prema sebi i partneru. Iako je izbjegavanje sukoba privlačno, ne smijemo ga koristiti kao znak ljubavi, jer ponekad je to samo ravnodušnost ili nedostatak emocija.

No comments

Powered by Blogger.