Na kraju će vam ostati samo kajanje zbog stvari koje niste uradili - Priča koju vrijedi pročitati

Šta je život ako konstantno izbjegavamo stvari u kojima uživamo? To pitanje me progoni svaki put kada se osvrnem na svoju prošlost. 


Bio sam jedan od onih mladića koji su uvijek igrali po pravilima, vodili odgovoran život i izbjegavali rizike. Moji prijatelji su bili potpuno suprotni - uvijek su se upuštali u nestašluke i avanture. Zabavljali su se, putovali, upoznavali nove ljude, a ja sam ostajao u svojoj sigurnoj zoni. Nekako sam uvijek mislio da je to ispravan put - da je život odrasle osobe prvenstveno o odgovornosti i obavezama.

I dok sam se trudio biti dobar sin, dobar student i poslije dobar suprug i otac, sve što sam propuštao uživati i istraživati bila je sloboda. Možda sam izbjegavao nevolje, ali ujedno sam i izbjegavao one iskrene trenutke radosti i uzbuđenja. Danas, kada se osvrćem na svoj život, sve što vidim jeste sjeta i kajanje zbog propuštenih prilika. 

Bio sam zaglavljen u četiri zida svog sigurnog života, rijetko kad sam putovao ili se upuštao u nešto novo i drugačije. Dok su moji prijatelji isprobavali nove stvari, ja sam ostajao zarobljen u svom uobičajenom okruženju. Sada mi nedostaju ti trenuci hrabrosti i neustrašivosti. Nisam se usuđivao trošiti previše novca na sebe, uvijek sam štedio za budućnost i izbjegavao "razbacivanje". 

Ali pitam se, zar nisam mogao pronaći ravnotežu između odgovornosti i uživanja u životu? Trebao sam naučiti da povremeno pobjegnem iz rutine, da si priuštim trenutke slobode i radosti. Možda bih tada stvorio nezaboravne uspomene koje bi me grijale u starosti. Nije da podržavam razuzdan način života, ali sada shvatam da trebamo osluškivati svoje srce i dušu, a ne samo slijediti društvena očekivanja.

Trebamo biti disciplinovani, ali i dopustiti sebi da iskusimo radost života. Možda je vrijeme da naučim biti hrabar i da se upustim u nešto što me ispunjava. Sjećam se svoje mladosti i svojih prijatelja, i dok moji prijatelji više nisu s nama, sada shvatam da njihova hrabrost i avanturizam nisu bili pogrešni. 

Trebao sam slijediti svoje srce, upoznavati svijet, i ponekad si dozvoliti da se malo opustim. Jer šta je život ako ga provodimo izbjegavajući ono što nas ispunjava? Iskoristimo svoje vrijeme na ovoj planeti da stvaramo uspomene koje će nas grijati u starosti, jer na kraju, život je skup dragocjenih trenutaka koje sami oblikujemo.

No comments

Powered by Blogger.