Dr Milivojević o preljubi u braku - "Samo u jednom slučaju možete da oprostite prevaru”

Kada saznate da vas partner vara, suočavate se sa teškom emocionalnom situacijom. Psihoterapeut dr. Zoran Milivojević nudi korisne smjernice za postupanje u takvim situacijama.


Često se odnosimo prema partneru s vjerom i povjerenjem, ali kad se pojave sumnje i promjene u partnerovom ponašanju (kao što su skrivanje poruka na telefonu, donošenje telefona u kupatilo prilikom tuširanja, tajnoviti razgovori i slično), tada obično dolazi do razmatranja i provjere. 

Ako uhvatite partnera u prevari, tada se javlja dilema - da li priznati ili ne? Ako nema čvrstih dokaza, partner često pokušava negirati ili izmišljati opravdanja, kao što su tvrdnje da je ta osoba samo prijatelj ili drugarica. Međutim, ovakve reakcije mogu ozbiljno narušiti povjerenje u odnosu. Kada povjerenje nestane, teško je nastaviti normalan život. 

Ukoliko partner koji je prevaru počinio počne pokazivati iskrenu ljubav, predanost i kontinuirano se trudi da popravi odnos, tada postoji mogućnost da se prevara prevaziđe. Ključno je da partner prizna svoju grešku, osudi vlastiti postupak, obeća da se to neće ponoviti i izrazi iskreno želju da ostanu zajedno. Takvo ponašanje i trud načinjeni nakon prevare mogu doprinijeti procesu opraštanja. 

Iskustva ljudi u ovakvim situacijama su raznovrsna. Neki su spremni oprostiti, dok drugi nisu. Važno je razumjeti da prevara često nije problem samo za sebe, već i zbog onoga što ona simbolizira u odnosu. Suština problema često se krije u nedostatku dubokog razumijevanja i komunikacije između partnera. Terapija može biti korisna kako bi se istražili dublji uzroci koji su doveli do prevare. 

Ponekad su seksualni aspekti u pitanju, posebno kad su muškarci u ulozi partnera (na primjer, nedostatak intimnosti). Također, previše razočaranja ili gubitak poštovanja prema partneru mogu dovesti žene do traženja pažnje izvan veze. Kako bi žena odlučila prevariti, često se mora suočiti s razočaranjem u svom odnosu, a potom se zaljubiti u drugu osobu kako bi preduzela takve korake. 

Oni koji su zadovoljni i ispunjeni svojim odnosom obično nemaju potrebu za traženjem drugih partnera. Najteže situacije su kada je neko polurazočaran. Ovakvi slučajevi često se odnose na osobe koje su suočene sa mješavinom dobrih i loših aspekata u braku. Duže vrijeme takva osoba može tražiti "izlaz" iz takve situacije, nadajući se da će pronaći nekoga boljeg s kim će doživjeti pravu ljubav. 

U situacijama kada par želi sačuvati brak nakon prevare, ključno je otvoreno i iskreno razgovarati. Problem koji je doveo do prevare mora biti razmatran i rješavan. Paradoksalno, ovakvi teški razgovori često mogu dovesti do dublje i bolje veze među partnerima, omogućavajući im da nastave zajednički život sa zrelijim razumijevanjem jedno drugog.

No comments

Powered by Blogger.