Filozofija života - Možete nekome oprostiti, a ipak odlučiti da odete

Možete odlučiti oprostiti, ali isto tako imate pravo donijeti odluku da krenete dalje bez njih. 


Oprostiti ne znači nužno ostati u istom odnosu ili nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Oprost je zapravo akt oslobađanja sebe od tereta negativnih emocija koje su vezane za tu osobu ili situaciju. Kada odlučite oprostiti, to ne znači da se sve vraća na staro. Nije riječ o tome da im olakšate put nazad u vaš život ili da se pretvarate da se ništa nije desilo. 

Naprotiv, oprost je proces u kojem oslobađate svoje srce od teških osjećaja poput bijesa, osvete ili gorčine. To je kao da otvarate vrata zatvorena dugi niz vremena kako bi osvježili svoj unutarnji svijet. Oprost znači da ne želite negativne emocije držati u sebi kao teret. Ne želite da ta osoba ili situacija nastavi kontrolirati vaše emocije i misli. 

To ne znači da im želite zlo ili da se osjećate sretno zbog njihovih postupaka, već jednostavno odlučujete ne držati taj teret u svojem srcu. Oprost ne znači da se morate vratiti u isti odnos. Ako ste bili povrijeđeni ili izdani, oprost vas ne obavezuje da se vratite u isti okruženje ili da se ponašate kao da se ništa nije desilo. 

Oprost je i o vašem vlastitom samopoštovanju i zaštiti. Može biti ispravno odlučiti se povući iz odnosa koji vam je nanio štetu, čak i ako ste oprostili. Također, oprost ne znači da morate zaboraviti. Ne morate negirati ili potisnuti svoje osjećaje i iskustva. Ono što se dogodilo je stvarno i ostavlja trag. 

Oprost je proces integracije tih iskustava u vaš životni put bez da vam stalno opterećuju um i srce. Oprost je često za vas više nego za osobu kojoj praštate. To je način da oslobodite sebe od emocionalnih okova koji vas drže vezanim uz prošlost. Oprost je hrabar korak prema iscjeljenju, prema miru unutar sebe. Nije lagan proces i može zahtijevati vrijeme, introspekciju i samopomoć. 

Kada oprostite, to ne znači da morate zaboraviti ili se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Naučiti oprostiti znači da ste izabrali put slobode od negativnih emocija koje vas sputavaju. Naučiti oprostiti znači da ste se oslobodili tereta prošlosti i otvorili vrata za svjetliju budućnost. Oprost nije toliko o drugima koliko o vama samima - kako birate nositi se s iskustvima, kako birate rasti iz njih i kako birate da odgovorite na svijet oko sebe.

No comments

Powered by Blogger.