Nikada nemoj brkati moju dobrotu sa slabošću - Ljubaznost nije znak slabosti

Prestanite idealizovati dobrotu kao nedostižnu svetost, bezgranično odana pomoći drugima, zaboravljajući da čak i dobre duše imaju svoje granice koje se ne mogu prelaziti. 


Ja sam osoba koja teži ka dobru i sa predanošću se odnosim prema svima koji su prisutni u mom životu. Uvijek pružam svoju ruku i priliku da pomognem kada je to potrebno ili kada se naiđe na nedaće. Ne napuštam one kojima sam se posvetila, čak ni kada se suočavamo sa izazovima. Moja suosjećajnost me vodi da budem prisutna za druge, kako u sreći, tako i u nesreći, neumoljivo kao svjetionik u oluji.

Međutim, važno je shvatiti da i pored svoje ljubaznosti, nosim sa sobom jake unutarnje granice, a ta dobrotom ne treba nikako tumačiti kao znak slabosti. Moje srce je snažno i hrabro, sposobno za dubinu i istrajnost. Moj put do ove mudrosti nije bio bez izazova. Kroz iskustva koja su me naučila i svjetlima i sjenkama ljudske prirode, shvatila sam da plemenitost ne znači nekritičko izlaganje sebe iskorištavanju.

Nekoliko puta sam bila iskorištena, i u tom procesu, naučila sam da plemenitost nosi odgovornost, ali i nužnost za zaštitom vlastite suštine. Moj odnos prema onima koji su me povrijedili zrači saosećanjem, ali to ne znači da ću im dozvoliti ponovno zauzimanje mjesta u mom životu. Postaviću jasne granice između sebe i onih koji manipuliraju. 

Uvijek ću paziti da se ne izgubim u negativnim interakcijama, te se odlučiti za distancu umjesto za svađe. Nisam osoba koja dopušta da je iskorišćavaju ili da je povređuju. Ona koja odbija da gubi vreme na toksične veze. Niti ću gubiti energiju objašnjavajući se onima koji ne razumiju. Dakle, prestanite idealizovati dobrotu kao beskrajno predanje, jer iako često biram put ljubaznosti, to ne znači da je ljubaznost znak slabosti. 

Nijedna osoba, bez obzira na svoje tendencije, nije iznad druge. Naši životi su jedinstveni, sa različitim načinima interakcije. Ljubaznost nosi snagu, i to snagu da čak i u trenucima nezadovoljstva, zadržimo dostojanstvo. Činjenje ljubaznih djela nas ne podcjenjuje, naprotiv, čini nas velikodušnima. 

Održavati odstojanje je umješnost kojom štitimo svoju unutarnju ravnotežu. Oni koji su u prošlosti povrijedili ili zloupotrijebili našu ljubaznost, ostaju začuđeni kada primijete da se udaljavamo, dok se mi usmjeravamo ka novim vezama koje donose rast i ispunjenje.

Kao osoba koja njeguje dobro, uvijek sam okružena ljudima i uvijek sam tu da pomognem. Međutim, to je odluka koju donosim svjesno, uzimajući u obzir svoje granice. Spremna sam dati sve od sebe ako se značaj moga truda razumije, ali to ne smatram slabost. Ona se temelji na dubokom razumijevanju sopstvenih vrijednosti i potreba, čuvajući unutarnji plamen neustrašivosti.

No comments

Powered by Blogger.