Psiholog Labkovski: Sreća nije novac, muž, putovanje ni karijera - Sreća je nešto sasvim drugo

Psiholog Mihael Labkovski je u svom eseju duboko analizirao temu sreće i istražio njeno pravo značenje.


Mnogi ljudi često postavljaju sreću u kontekst materijalnog bogatstva i postignuća. Za njih, sreća je nerijetko sinonim za brojke na bankovnom računu, koje služe kao neka vrsta statusnog simbola. Drugi, pak, svoju sreću uslovljavaju ispunjenjem očekivanja i želja koje su postavili njihovi roditelji. To se često ogleda u "klasičnom" scenariju: osnivanje porodice, sticanje stabilnog doma i redovna putovanja na odmor.  Postati "potpuno normalan", društveno prihvatljiv i odobren. 

Treća grupa osoba vjeruje da je sreća povezana sa mnoštvom prijatelja i stalnim društvenim aktivnostima, okupljanjima i slično. Ipak, istina je da nijedna od ovih perspektiva nije potpuno tačna. Sve navedeno može biti tek alat za postizanje sreće, a ne sreća sama po sebi. Možete imati divnu porodicu, ali i dalje osjećati nezadovoljstvo kada se vratite s posla iscrpljeni. 

Možete raditi posao koji vas ispunjava, ali budite toliko zaokupljeni uspjesima i platama da nikada ne doživite istinsko zadovoljstvo od onoga što radite. Sreća nije zasnovana na novcu, partnerstvu, putovanjima ili karijeri. Ona nije definisana ni kroz pozive ili druženje. Sreća je suštinski način na koji trenutno živite svoj život. Sreća nije neki cilj koji ćete postići u budućnosti i nakon kojeg će sve biti kako ste oduvijek željeli. 

Ideal o kojem ste sanjali decenijama može se ispostaviti kao nevrijedan ako se u procesu njegovog ostvarenja niste uspjeli radovati sadašnjem trenutku. A često se dešava da oni koji su posvetili svoj trud i rad svojim snovima, nakon svega shvate da su propustili mnogo dragocjenih trenutaka u životu. Sreća se ogleda u buđenju osjećaja zadovoljstva i blagostanja, čak i kada nema nekog posebnog povoda za to.

To je čisti trenutak radosti koji dolazi s doručkom koji pripremate, srećni ste jednostavno zato što ga imate. Put do posla tramvajem postaje uživanje jer nosi nadu i veselje za onim što vas čeka na odredištu. Kući dolazite s osmijehom jer znate da vas očekuje toplina doma i mogućnost da uživate u svakom trenutku. 

Biti sretan ne znači samo traganje za ciljevima i konačnim postignućima, već uživanje u svakodnevnim, malim radostima. Shvatiti da je put prema cilju jednako važan kao i samo dostizanje cilja. U suštini, sreća je prisutna ovdje i sada, u svakom trenutku koji proživljavate. To je umjetnost osjećanja blagodati trenutka u kojem se nalazite, bilo da je to buđenje, obrok, putovanje ili povratak kući. Sreća je stvarno prisutna kada osjećate da je svaki trenutak dovoljan sam po sebi, kada shvatite da je sreća nešto što gradite u svojoj svakodnevici, a ne cilj koji trebate dostići kako biste postali sretni.

No comments

Powered by Blogger.