Srećna majka, srećno dijete - Kako emocionalno stanje majke utiče na dijete: Kurpatov objašnjava

Dobro je poznata činjenica da između majke i djeteta postoji snažna veza, odnos koji obuhvata bezvremensku ljubav i neprolaznu povezanost. 


Ovaj odnos je neusporediv sa bilo kojim drugim osjećajima koje možemo iskusiti. Govori se da čak i dok je u majčinom stomaku, dijete već osjeća sreću. U tom trenutku, sve njegove potrebe su zadovoljene, bez izuzetka. No, trenutak rođenja djeteta označava početak pravog kontakta i ulazi se u novu dimenziju, nešto što ranije nismo mogli ni zamisliti. 

Majčino tijelo tada postaje utočište, ne samo unutar maternice, već i izvan nje. U prvoj godini djetetovog života, ova veza postaje sve izraženija. Majčino tijelo hrani, zagrijava, ublažava nelagodnosti izazvane fiziološkim procesima. Njen glas postaje izvor mira i sigurnosti. Također, dijete prepoznaje majčino lice i počinje se radovati njenom prisustvu, čak izvodeći "gugutanje" čim je vidi. 

U majčinim rukama osjeća povjerenje i sigurnost. Zna da će se sve njegove potrebe ispunjavati pomoću njih. U dobu od sedam mjeseci, dešava se značajan trenutak u razvoju. Mentalna struktura djeteta dostiže nivo na kojem može razlikovati dvije kategorije - "majka" i "stranci".

Među tim strancima mogu biti čak i otac, baka, djed ili bilo ko drugi. Čak i ako ne učine ništa loše, prisustvo ovih osoba može izazvati strah dijeteta jer nisu majka. Brojna istraživanja su pokazala da osjećaj sigurnosti i povjerenja djeteta direktno zavisi od stanja i ponašanja majke, posebno tokom kraja prve godine i početka druge godine života. 

U ovom periodu, dvije stvari se ističu kao posebno bitne: Prvo, kako se majka ponaša prema "strancima" u odnosu na to kako se ponaša prema svom djetetu. U periodu između sedmog i devetog mjeseca, dijete može razlikovati emocije koje majka doživljava. Ako majka osjeća pozitivne emocije kada su prisutni "stranci", dijete će se brzo prilagoditi njihovom prisustvu. Međutim, ako majka doživljava negativne emocije, dijete će osjetiti veći osjećaj anksioznosti. 

Na primjer, pretpostavimo da majka (ili baka) kritizira svoju kćerku zbog nečega. Samo pojavljivanje majke (ili bake) na vratima može izazvati nelagodu kod mlade majke, a taj osjećaj se prenosi i na bebu. Bitno je znati da dijete već tada počinje apsorbirati važne stvari i koncepte. Prva godina života ima ogroman uticaj. 

Greška je vjerovati da dijete u ovom periodu još ne razumije ništa. Ono razumije, i to putem osjećaja. Stoga je važno da majke budu sretne i ispunjene, jer to će se odraziti i na njihovu djecu. Savjeti su korisni, ali važno je pratiti vlastite instinkte i osjećaje koje imate prema svom djetetu. Na taj način ćete stvoriti zdravog i sretnog pojedinca. Vaša sreća će se prenijeti na vaše dijete, čineći ga također sretnim.

No comments

Powered by Blogger.