Zbog ćutanja ćete se rijetko kad kajati, ali zbog izgovorenih riječi veoma često

Izreka "Ugrizi se za jezik" veoma je poznata i često se koristi kako bi se podstaklo ljude da ostanu suzdržani i ne kometarišu svaku situaciju. 


U današnjem savremenom svijetu, mnogo je teže kontrolisati se i prećutati nešto što nam smeta ili što ne odobravamo. Mnoge nepravedne stvari se dešavaju pa ljudi često komentarišu, čak i kada to nije potrebno. Ipak, neke stare mudrosti nam govore da je šutnja ponekad zlatna i da je pametna tišina najdragocjenija stvar. 

Ako zanemarimo sva pravila pričljivosti i stavimo ih na jednu stranu, a šutnju na drugu, čini se da šutnja ima veću snagu i da je često bolja opcija. Bazilije Veliki nam takođe savjetuje da budemo razboriti i da znamo razlikovati šta je ispravno, a šta nije. Sve radnje koje vršimo trebaju se bazirati na razboritosti.

Kada koristimo razum i razboritost, tada dobijamo nevjerovatne koristi od našeg djelovanja. Važno je da se čovjek vodi smirenošću i da zna kad i kako treba postupiti. U svemu bi trebalo da postoji zlatna sredina, pa tako i za šutnju. Ne treba trpiti i ćutati na sve, treba znati stati iza sebe i reći šta ima, ali isto tako, nema potrebe ni da uvijek kažemo sve što nam je na umu, pogotovo ako nas neko nije pitao ili ako za to nema potrebe. 

Postoji još jedna važna izreka koja kaže "Kad se govori o nekim stvarima, često se kajemo, ali za šutnju se rijetko kad pokajemo". Ovo bi trebalo da nam bude podstrek da se preispitamo prije nego što nešto kažemo ili komentarišemo neku situaciju. Koliko puta smo se pokajali za nešto što smo rekli i pomislili "Bolje da sam ćutio/la"? 

Kada se nalazimo u situaciji gdje se dvoumimo da li da nešto kažemo ili ne, možemo se rukovoditi izrekom "Ako ne pitaju, ćuti. Ako pitaju, govori kako jeste." Ako nas neko nešto ne pita, nema potrebe da se namećemo i iznosimo svoje mišljenje, ali kada nas neko već pita, trebamo biti iskreni i reći šta mislimo. Na kraju, trebamo uvijek razmisliti prije nego što nešto kažemo ili komentarišemo neku situaciju.

No comments

Powered by Blogger.