Nauči cijeniti onog ko ne može živjeti bez tebe - I ne juri za onim ko je bez tebe srećan

Kao što je rekao Gabriel Garcia Marquez, život je okružen čudesnim, a mi se često zaglavimo u pričama o običnim, svakodnevnim događajima. 


Evo nekoliko prekrasnih citata koje je on ostavio za sobom. Kada pronađemo pravu ljubav, ona ne napušta našu stranu - ni za nedjelju, ni za mjesec, ni za godinu. U porodičnom životu, izbjegavanje katastrofa je često lakše nego suočavanje s sitnicama koje nas muče. 

Starost nije samo broj godina koje imamo, već i kako se osjećamo iznutra. Kada je žena uključena, znam da će sve biti u redu. Razumijem da žene često drže konce svijeta u svojim rukama. Ljubav prema njoj se može osjećati za stolom isto koliko i u krevetu. 

Život nije samo o brojenju dana koji su prošli, već i o onima koje ćemo zauvijek pamtiti. Važno je slušati glas djeteta koje smo nekada bili, glas koji još uvijek postoji duboko u nama. Kada pridajemo važnost tom djetetu u sebi, osjećaj čuda ponovno se javlja u našim očima. Ako ne izgubimo dodir s tom dječjom esencijom, naša veza s životom ostaje snažna. 

Ponekad se najbolje stvari događaju kad se najmanje nadamo. Sretna starost dolazi kada prihvatimo svoju usamljenost kao dio životnog putovanja. Važno je cijeniti one koji nas ne mogu zamisliti bez sebe, i ne tragati za onima koji su sretni bez nas. Privremena sreća često ne traje dugo. 

Možda je Bog namjerno stavio pogrešne ljude na naš put prije nego što nam predstavi onog pravog, kako bismo mu kasnije bili zahvalni. Ključno je u društvu naučiti nositi se sa strahom, dok je u braku ključno nositi se s dosadom. Nastaviti dalje znači ne dozvoliti prošlosti da vas izjedaju. Ne možemo tvrditi da smo voljeli, a da sada osjećamo prazninu. Ili smo tada lagali, ili sada sebe zavaravamo. Ne dozvolite sebi da umrete a da niste doživjeli čudo spavanja s osobom koju volite.

No comments

Powered by Blogger.