Djeca neke stvari ne praštaju ni kada odrastu - Često su ogorčeni prema roditeljima iz 2 razloga

Rijetko gdje se može pronaći porodica bez izazova između roditelja i djece. Sukobi su neizbježni, bilo da su mali ili veliki. Neki se riješe u nekoliko minuta, dok drugi ostaju urezani u dječje srce do kraja života.


Šta dijete ne može oprostiti ni s godinama? Hladan stav je jedan od tih neproproštajnih grijeha. Evo konkretnijeg primjera. Često se ovaj problem povezuje s ocem, ali moguće su različite situacije. Dijete uvijek želi čuti od svog oca, čak i ako nisu riječi ljubavi, barem riječi podrške koje pokazuju ponos prema njima. No, mnogi očevi to teško iskazuju. Žele čuti podršku umjesto stalnih osuda. 

Mnogi ljudi to doživljavaju u djetinjstvu. Iako majke često pružaju bezuvjetnu ljubav, očevi to ne čine. Često postoje uvjeti i razlozi zbog kojih bi trebali voljeti. Ako ne činite ono što otac želi, slijedi osuda. Ako to radite loše, također dolazi do osude. Čak i ako ispunjavate njegove zahtjeve dobro, postajete samo ravnodušni. To je često slučaj. Mnogi bi željeli raditi ono što njihova duša istinski želi, uz podršku, ali to je rijedak scenarij. Često, djeca razvijaju hladan stav. Ova ogorčenost može trajati dugi niz godina, čak i kada odrastu. Konstantna davanja obećanja je drugi faktor. 

Djeca su izuzetno lakovjerna i pamte takve stvari. Ako roditelji stalno obećavaju, a nikada ne ispunjavaju, duboko razočaravaju dijete. Bolje je odbiti, objasniti situaciju i slično, nego davati lažnu nadu. Dijete doživljava duboko razočaranje kada roditelji ne ispunjavaju svoja obećanja. 

Ovo je posebno izraženo kada se radi o stvarima poput obećanja o biciklu, gdje dijete svaki dan očekuje s veseljem, samo da bi na kraju shvatilo da roditelji nisu imali namjeru ispuniti obećanje. Važno je da roditelji razmišljaju o posljedicama svojih postupaka jer djeca pamte i nose ta iskustva sa sobom kroz cijeli život. Otvorena komunikacija i iskrena podrška mogu značajno poboljšati odnose između roditelja i djece.

No comments

Powered by Blogger.