Snažna poruka majke: “Nikada se ne žrtvujte za djecu i nikada im ne tražite ništa zauzvrat”

Djeca su poput spužvi koje apsorbiraju sve što se događa oko njih, a to često uključuje i primjere koje im mi odrasli dajemo.


Stoga je izuzetno važno da budemo svjesni utjecaja našeg ponašanja na djecu i da im pružimo pozitivan primjer. Imam zadovoljstvo poznavati jednu ženu koja je uspjela izgraditi prekrasan i skladan brak te srećnu i blisku porodicu. Ona i njen suprug imaju izvanredan odnos i međusobno se iznimno dobro slažu.

Njihova dvoje odrasle djece, sin i kći, također imaju izvrsnu komunikaciju s roditeljima. Osim toga, par s oduševljenjem provodi slobodno vrijeme sa svojim unucima, pružajući im potpunu pažnju i ljubav. Jednom prilikom dok smo razgovarali o djeci i odgoju, odlučila sam upitati tu ženu kako je uspjela postići takav skladan odnos u svojoj obitelji.

S osmijehom je odgovorila: "Sve je to zapravo vrlo jednostavno. Nikada nisam odgajala svoju djecu, već sam im samo pomagala u njihovom vlastitom rastu i razvoju." Objasnila mi je da nikada nije gledala na djecu kao na svoje vlasništvo, već je uvijek nastojala prenijeti na njih svoju ljubav, podršku i vrijednosti kako bi samostalno pronašli sebe, otkrili svoj potencijal i živjeli vlastiti život sreće.

"Nakon što su se rodili, nisam svoju pažnju usmjeravala isključivo na njih", nastavila je. "Umjesto toga, brinula sam i o sebi te o ljubavi prema svom suprugu. Djeca su to primijetila i slijedila su naš primjer. Hranili smo ih iskrenim emocijama koje smo radosno dijelili s njima. Kroz nas su upijali toplinu, pažnju i brigu, a i danas to nastavljamo činiti." 

"Uvijek smo im pomagali ostvariti njihove planove i snove, ali ti su planovi i snovi bili njihovi, ne naši. Nikada nisam nametala svoje želje. Umjesto toga, uvijek bih ih pitala za dozvolu, pomoć ili prijedlog. Kada su odrasli, dopustila sam im da napuste gnijezdo s osjećajem slobode i bez tereta krivnje", objasnila je. Samostalno su birali partnere i nakon vjenčanja nikada se nije uplitala u njihov odnos. 

Oni su sami planirali svoje obitelji i živjeli onako kako su željeli, a ne onako kako bi ona željela. Shvatila je da je njihov život njihova odgovornost te da joj ne duguju ništa. Nikada se nije žrtvovala za njih i nikada nije tražila ništa zauzvrat. "Otkrila sam sebe i pronašla ljubav prema najboljem čovjeku u mom životu", rekla je s osmjehom. "

Zbog toga moja djeca iskreno vole mene i svog oca, koji im je bio najbolji primjer u životu. On im je pokazao kako muškarac može voljeti ženu, a ja sam mu pomagala da raširi krila i uzleti." Kroz život su njena djeca postala neovisni i zreli ljudi koji su, gledajući svoje roditelje kao primjer, izgradili sretne obitelji ispunjene ljubavlju. Nikada im nije nametala ništa, već im je omogućila da sami upoznaju svijet i slobodno istraže svoje interese. 

Nije ih sputavala niti namećala svoje želje, jer je shvatila da će jedino na taj način djeca postati istinski sretni ljudi. Ova priča naglašava važnost da budemo svjesni svog utjecaja na djecu te da im pružimo slobodu i podršku kako bi rasli i razvijali se u samostalne i sretne individue. Neka naš primjer bude pozitivan i inspirativan, kako bi naša djeca imala temelj za izgradnju vlastitih ispunjenih života.

No comments

Powered by Blogger.