Šta svaku ženu čini staricom, a nije izgled - Citat M. Twaina koji vas tjerati na razmišljanje

U toku našeg života susrećemo različite ljude, čija starost nije uvijek odraz njihovog ponašanja i načina života. 


Važno je odmah odbaciti površne predrasude zasnovane na izgledu, jer on nije presudan pokazatelj starosti. Danas ćemo istražiti što psihički najviše utječe na starenje žena. Mnogi veliki mislioci su se dotakli ove teme. Na primjer, Lao Ce je jednom rekao: "Slabost i mekoća pobjeđuju snagu i tvrdoću."

Ova izjava je jednostavna, ali istinita, zar ne? Kako žene stare, primjećuje se da postaju sve više čvrste u svom karakteru, gubeći mladenačku lakoću i gracioznost koja ih je nekada odlikovala. 

Pisac Erich Maria Remarque je također dao svoj osvrt na ovo pitanje, izjavivši: "Kada prestaneš raditi gluposti, stariš." No, zašto uopšte biti glup čitav život? Možemo se zapitati što podrazumijeva pod "glupošću". U širem smislu, to može značiti nepravilno postupanje ili donošenje zaključaka koji su suprotni logici ili nametnutim uvjerenjima. 

To nadilazi samo konvencionalne standarde. Danas, u našem svijetu, žene rade rame uz rame s muškarcima kako na psihičkom tako i na fizičkom planu. Ovaj način života ostavlja trag na njihovom karakteru i načinu života, često rezultirajući gubitkom lakoće njihove ženstvenosti. 

Ali što možemo učiniti povodom toga? Svi muškarci bi trebali osloboditi svoje partnerke od viška obaveza. Ne radi se samo o tome da žene neumorno rade. Svijet definitivno snosi krivicu zbog toga. Djevojčice, dok su mlade, ne bi smjele zaboraviti na svoje djetinjstvo i izražavanje "djetinjosti".

Jednostavnost, naivnost, lakomislenost, lakoća i malo ekstravagancije mogu izbjeći dosadnu rutinu života i omogućiti nam da osjetimo svježinu i novost, te da se napunimo energijom. A žene, s druge strane, moraju zapamtiti sve ovo. Mark Twain je dotaknuo ključnu tačku kada je iznio svoje mišljenje o ovom pitanju:

"Starost postoji samo u našem umu. Ako ne mislimo o tome, ona ne postoji. Starenje je pobjeda duha nad materijom. Ako ne razmišljamo o godinama, one ne postoje. Mi smo ono što mislimo - sve što proizlazi iz naših misli. Svojim mislima stvaramo svijet." 

Dakle, žene koje ne podlegnu fiksaciji na brojeve u svojim putovnicama i ostanu mlade u duši, ostat će mlade i u dobi od 50 godina! Što se tiče izjave Marka Twaina, slažete li se s njom? Napišite svoj odgovor u komentarima!

No comments

Powered by Blogger.