Mačke traže udobnost i sigurnost: Zašto neke spavaju na nogama, a neke blizu glave vlasnika

Da li ste se ikada zapitali zašto vaša mačka često voli da spava na vašoj glavi ili na vašim nogama? Verujte ili ne, mačke imaju opravdane razloge za to. 


Zato kada vaš krzneni ljubimac drugi put zaspi na vašoj glavi ili nogama, nemojte ga terati. U nastavku ćemo vam objasniti zašto. 1. Žele imati situaciju pod kontrolom: Sigurno ste primetili da mačka kada spava stalno pomera uši. To je zato što čak i dok spava, mačka i dalje osluškuje šta se dešava oko nje. Mačka će spavati na vašoj glavi ili pored glave iz razloga što sa te pozicije ima bolji pregled nad prostorom i lako će primetiti ako se pojavi neka opasnost. Ovo je deo njihove prirodne instinktivne zaštite.

2. Traže sigurnost: Ako mačka udobno spava pored vaše glave na jastuku, to je zato što se tu oseća najsigurnije. To je jedino mesto gde se oseća sigurno i gde može mirno da spava jer vam veruje. Vaša blizina joj pruža osećaj zaštite i sigurnosti. 

3. Traže toplinu: Mačke vole topla mesta, pa ih često možete videti kako dreme pored radijatora ili peći. Iz istog razloga se pribijaju uz vas u krevet jer im prija toplota koju vaše telo emituje. Vaša prisutnost pruža im prijatan osećaj topline i udobnosti. 

4. Pored vas se osećaju kao pored majke: Mali mačići spavaju pored svoje majke jer ih majčina toplina smiruje. Samo pored majke se osećaju sigurno. Kada osoba usvoji mačku, ona na neki način postaje njena "mama". Zato odrasla mačka, po staroj navici, spava blizu svog vlasnika kako bi pronašla osećaj sigurnosti i zaštite. 

5. Lojalnost: Kada mačka okrene leđa osobi ili se legne pored njenih nogu, to pokazuje da potpuno veruje vlasniku. Ovo je izraz lojalnosti i poverenja koje mačka gaji prema vama. Njen položaj tokom spavanja ukazuje na to da se oseća sigurno u vašem prisustvu.

6. Želi nešto od vas: Mačka će se možda leći pored vaših nogu kako bi znala kada ćete se probuditi i skrenula vašu pažnju na sebe. Možda želi da je nahranite ili da joj pružite pažnju i mazite je. Mačke često koriste svoje prisustvo i poziciju tokom spavanja kako bi komunicirale sa svojim vlasnicima. 

Važno je da ne zanemarujete potrebe i brigu svoje mačke. Pružite joj malo svog vremena i pažnje, jer mačke traže zaštitu i brigu od svojih vlasnika. Uzvratite im ljubav i pažnju koju zaslužuju, jer će vam one pružiti mnogo radosti i nežnosti u vašem zajedničkom životu.

No comments

Powered by Blogger.