Ne pričajte djeci loše o njihovim očevima - Nisu oni krivi za vaše loše izbore: Psiholog objašnjava

Od kako je njen otac napustio dom, njihov život više nikada nije bio isti, a posebno se to osjetilo za vrijeme praznika. 


Ta mala djevojčica je trčala ulicama sa svojim drugarima, ali krišom bi virila kroz prozore drugih kuća, skrivajući suze jer je znala da njeni roditelji neće provesti Božić zajedno. U tom trenutku, nije željela igračke niti poklone, već samo da joj se mama i tata vrate jedno drugom. 

Ponekad bi zavidjela svojim prijateljima koji su uživali u praznicima sa svojim roditeljima, ali znala je da se to ne može promijeniti. Primila je svoje poklone, zagrlila majku sa suzama u očima i otišla spavati. Bez obzira na svu bol koju je njen otac nanio njoj i njenoj majci, ta hrabra žena nikada nije loše govorila o ocu svojoj kćerki, iako je on zaslužio osude. 

Shvatila je da će njen djevojčica jednog dana sama sazrijeti i donijeti vlastitu odluku o tome kako će se odnositi prema svom ocu. Majka je znala da se ne smije miješati u tu odluku i da je najbolje da se posveti svojoj kćerki i svom poslu. Mnoge majke prolaze kroz slične situacije. 

Njihova borba s partnerima ili bivšim partnerima ostavlja duboke rane na djeci. Ipak, neke žene, poput ove majke, odluče ne govoriti loše o ocu svojoj djeci, čak i ako je to bilo teško. Nažalost, neke majke ne vide cijelu sliku i djeluju iz ogorčenosti i bijesa, te pričaju svojoj djeci loše stvari o njihovom ocu, misleći da to čine pravu stvar i da djeca trebaju znati istinu. 

Ali istina je da takvo ponašanje samo nanosi još veću bol djeci. Kada govorite loše o ocu svojoj djeci, šaljete im loše poruke i unosite mržnju u njihovo srce, a to nije način da se izgrađuje ljubavna i brižna veza sa djetetom. Morate shvatiti da vaše dijete nije krivo za odluke i postupke vašeg bivšeg partnera.

Oni su još uvijek vaša djeca i dijelom su vas, bez obzira na sve. Govoreći loše o njihovom ocu, zapravo govorite loše o sebi i svojim izborima. Nemojte dopustiti da vaše ljutnja i frustracije zasjene vašu ljubav prema djetetu. Ako vaše dijete postavi pitanja o svom ocu, nemojte mu odmah pričati sve detalje. 

Dajte mu vremena da sazrije i sam shvati situaciju. Budite iskreni, ali izbjegavajte iznošenje svih negativnih aspekata. Ako vaše dijete izrazi želju da vidi svog oca, podržite ga u tome, ali pokažite mu kako to učiniti sa zrelošću i bez ljutnje. 

Neka znaju da ste tu za njih i da ih podržavate u svim životnim odlukama. Morate uvijek voditi računa o mentalnom zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta. Razmislite o njihovoj budućnosti i kvalitetu života. Budite im dobar primjer i pokažite im kako se suočiti sa teškim situacijama sa ljubavlju i suosjećanjem. Neka vaše srce bude ispunjeno ljubavlju prema njima, jer vaše dijete zaslužuje samo najbolje.

No comments

Powered by Blogger.