"Bez obzira koliko vas muškarac voli, ne dozvolite da zavisite od njega" - Priča razvedene žene

Možda se čini da je lako biti supruga muža koji je zadužen za finansije, dok žena ne radi ništa i ne zarađuje novac. 


Međutim, iskusna razvedena žena koja je prošla kroz istu grešku poručuje da nijedna žena ne bi trebala dozvoliti da potpuno zavisi od svog muža, već bi trebala biti sposobna zaraditi svoj novac. Nakon razvoda, ta žena se našla u teškoj situaciji jer nije imala vlastite financijske resurse, što je dovelo do toga da se osjećala ranjivo i zavisno od drugih.

Na temelju tog iskustva, ona želi podijeliti tri važna savjeta sa svim ženama. Prvi savjet je da je za ženu izuzetno važno da može samostalno zarađivati novac kako bi uvijek bila nezavisna. Ako žena nema svoj posao i ne zna kako zaraditi novac, lako će se naći u situaciji da traži muškarca koji će preuzeti sve materijalne brige. To bi je dodatno učinilo ovisnom o partneru, što bi moglo dovesti do problema u vezi.

Mnoge žene žele živjeti u tradicionalnom patrijarhalnom okruženju, gdje je muškarac odgovoran za sve financijske aspekte, dok se žene fokusiraju na odgoj djece i obavljanje kućnih poslova. No, iako se u takvom okruženju može osjećati sigurno, žena i dalje ostaje ovisna o muškarcu. Čak i ako se trudi i doprinosi na druge načine, svjesna je da samo muškarac zarađuje novac, što može dovesti do komplikacija u odnosu. 
 
Drugi savjet koji ova žena donosi jest da je važno da se žena bavi aktivnostima koje voli. Ako je njen posao dosadan i ne pruža joj zadovoljstvo, tada će tražiti više zabave i ispunjenja od svog muža kod kuće, što može stvoriti dodatne probleme u vezi. Zato bi bilo korisno da žena pronađe posao koji ju inspirira i koji je ispunjava. Taj posao ne mora biti posebno prestižan, ali važno je da ženi pruža snagu, samopouzdanje i radost. 

Treći savjet odnosi se na okruženje u kojem žena provodi vrijeme. Iako se često kaže da bi muž trebao biti najbolji prijatelj, u stvarnosti se muškarci i žene razlikuju po mnogim aspektima. Žene imaju svoje specifične teme za komunikaciju, priče i potrebe koje muškarci možda neće uvijek razumjeti u potpunosti. Stoga je važno da žena ima svoje prijateljice i žensko društvo s kojim može dijeliti te aspekte svog života. Kada žene nemaju adekvatno žensko društvo, mogu težiti da te stvari podijele s mužem, što može izazvati nerazumijevanje i nesporazume u vezi. 

Svi ovi savjeti ukazuju na važnost ženske nezavisnosti, samopouzdanja i raznolikih interesa. Kad žena ima svoj posao koji je ispunjava, sposobnost da zaradi vlastiti novac i žensko društvo s kojim dijeli slična iskustva, ona će se osjećati snažno, slobodno i zadovoljno. Ova mudra žena nas upozorava da ne trebamo postati ovisne o drugima, već da se trebamo posvetiti vlastitom razvoju i nezavisnosti kako bismo gradile sretan i uravnotežen život.

No comments

Powered by Blogger.