Poštovanje se uči kod kuće: Ako je vaše djete bezobrazno i nepristojno - Vi ste kriiv!

"Poštovanje se uči kod kuće. Ako Vaše dijete postane bezobrazno i nepristojno, to je stvarno posljedica vaših postupaka kao roditelja. Nije društvo, nije muzika, nisu ni video igre. Krivnja je na vama", izrekao je jednom prilikom George Carlin. 


Djeca uče tako što posmatraju i oponašaju svoje roditelje. Često se dešava da roditelji koji sami nemaju osnovno poštovanje i pristojnost, budu iznenađeni kada primijete iste obrasce ponašanja kod svoje djece. Nažalost, često ne prepoznaju da su upravo njihovi postupci doveli do ovog nepoželjnog ponašanja. 

Svi možemo biti ljubazni i susretljivi kada su stvari u redu, kada sve ide kako smo planirali, i prema ljudima koje volimo i koji nam znače mnogo. Međutim, pravo pitanje je kako se ponašamo kada se suočimo s izazovima, kada se maske padnu, i kada se suočimo sa situacijama koje nisu onakve kakvima smo ih zamislili. Tada se suočavamo sa svojim istinskim karakterom, a ne onim "super-cool" izdanjem koje predstavljamo u javnosti. 

Kada neka osoba ne odgovara našim očekivanjima, kako reagiramo? Da li je vrijeđamo i kritiziramo? Tražimo li mane čak i tamo gdje ih nema? Da li izražavamo svoj bijes i frustraciju na način koji nije primjeren? I kada ta osoba odgovori svojim negativnim emocijama, da li je krivnja na njoj? Naravno da ne. Mi smo ti koji su odgovorni za svoje postupke i reakcije. 

Sada, zamislite kako će se vaše dijete ponašati kada se suoči s osobom koja mu se ne sviđa ili s nekom situacijom koja mu ne odgovara. Hoće li biti ljubazno i suosjećajno prema toj osobi ili će pokazati nepoštovanje? Vaša uloga kao roditelja je da im pokažete kako se treba odnositi prema drugima, čak i kad ne dijelimo iste poglede ili vrijednosti. 

Ako ne priznate svoje greške i ne pokažete da ste spremni ispraviti ih, vaše dijete će vjerojatno ponavljati iste obrasce ponašanja. Važno je da budemo svjesni svojih grešaka i da budemo spremni reći "izvinjavam se" kad napravimo nešto pogrešno. To ne znači da se moramo osjećati loše ili da smo gubitnici; naprotiv, to znači da smo svjesni svoje odgovornosti i spremni je prihvatiti. 

Nije dovoljno reći "krenimo iz početka" bez priznavanja i razumijevanja vlastite uloge u problemima. Djeca trebaju vidjeti da odrasli preuzimaju odgovornost za svoje postupke i da su spremni naučiti iz svojih grešaka. Bez toga, svaki "novi početak" će vjerojatno završiti istim starim problemima.

Zapamtite, vaši roditelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju vaših vlastitih vrijednosti i ponašanja. Djeca vas promatraju i uče od vas, kako iz vašeg pozitivnog, tako i iz vašeg negativnog ponašanja. Važno je da budete dosljedni u svojim postupcima i da ih usmjeravate prema ljubaznosti, poštovanju i empatiji prema drugima, jer su to vrijednosti koje će ih pratiti kroz cijeli život.

No comments

Powered by Blogger.