Pravi muškarac će ostaviti ego po strani jer si mu važnija ti od njegovog ponosa

Nekada se dogodi da muškarci, iako su svjesni svojih grešaka, ponašaju kao da ne znaju gdje su pogriješili ili, što je još gore, očekuju od vas da te greške zaboravite i nastavite kao da se ništa nije dogodilo. 


Ovakvo ponašanje ne bi smjelo biti prihvatljivo u zdravim vezama. Ne želim trošiti svoje dragocjeno vrijeme na muškarce koji nisu u stanju staviti svoj ego po strani i priznati svoje greške. Prava muškarčeva snaga leži upravo u sposobnosti suočavanja s problemima i ispravljanja vlastitih grešaka. 

Odbijam prihvatiti ideju da su muškarci "takvi" i da bih trebala trpjeti takvo ponašanje. Muškarac koji vas istinski voli i stalo mu je do vas neće vas dovoditi u situaciju da se osjećate manje vrijedno od njega. Pravi muškarac neće staviti svoj ponos ispred vaše sreće i dobrobiti. Umjesto toga, ako je svjestan svojih grešaka, potrudit će se da ih ispravi i da vas bolje razumije. 

Zašto je onda toliko teško reći riječi "izvini" i "pogriješio sam"? Jedan od razloga može biti taj da mnogim muškarcima teško pada priznati da nisu u pravu. Priznavanje greške može ih dovesti u situaciju gdje osjećaju da su izgubili, a mnogi muškarci ne vole biti u situaciji gubitka. Njihov ponos ih sprječava da se otvoreno suoče sa svojim greškama. 

Drugi razlog može biti strah da će izgledati ranjivo i slabo. Priznavanje greške znači priznavanje vlastite ljudskosti i ranjivosti, što se nekima čini neprihvatljivim. Mnogi muškarci su odgojeni u društvu gdje se od njih očekuje da ne pokazuju svoja osjećanja i ranjivost, a to može biti prepreka u komunikaciji. Važno je napomenuti da ni jedan od ovih razloga ne može opravdati nedostatak iskrenog izvinjenja. 

Ako muškarac nije u stanju ispričati se za svoje postupke, to može značiti da vas ne poštuje onako kako zaslužujete. Svaka žena zaslužuje partnera koji je zreo i odgovoran, spreman suočiti se s vlastitim greškama. S takvim muškarcem, u vezi nema nepotrebnih svađa i besmislenog ega. Nema mjesta ljubomori i manipulacijama, jer je on pažljiv i odgovoran. 

Zreo muškarac će vas voljeti, poštovati i staviti vašu sreću iznad svog ega. Neće se bojati reći "izvini" i uvijek će se truditi ispraviti svoje greške. Važno je shvatiti da u zdravoj vezi ne smijete biti sebični, ali isto tako vaš partner ne smije zanemariti vaše potrebe i osjećaje. Priznati grešku i ispričati se za nju ne znači slabost, već znak zrelosti i odgovornosti. Ako se vaš partner ispriča nakon što je pogriješio, to znači da mu je vaša sreća i dobrobit na prvom mjestu, a to je ono što čini vezu uspješnom i snažnom.

No comments

Powered by Blogger.