Opraštanje je dobro, ali ne i tolerisanje lošeg ponašanja

Oprost je čin koji se često cijeni i promoviše u društvu. 


Moralno i psihološki gledano, opraštanje može donijeti mnoge koristi. Ono smanjuje stres, pomaže u poboljšanju optimizma i stvara mirnu atmosferu u porodici i pojedinačnom životu. Oprost je često bolji put od osvete ili zadržavanja negativnih emocija u sebi. Oprost se može razumjeti kroz dvije ključne tačke: 

1. Oslobađanje od bijesa, frustracija i neprijateljstva. 
2. Nurturing pozitivnih emocija, kao što su saosjećanje i dobre namjere prema onima koji su nas povrijedili. 

Međutim, važno je shvatiti da oprost ne znači opravdavanje ponašanja počinitelja. Opraštanje ne treba značiti tolerisanje lošeg ponašanja. Trebamo postaviti granice i zaštititi sebe.  Počinitelji često nastavljaju sa svojim lošim ponašanjem ako im se neprestano oprašta. Ovakva situacija nije poželjna jer smanjuje samopoštovanje žrtve, podriva njezinu unutarnju vrijednost i može dovesti do apatije. 

Oprost neće promijeniti problematično ponašanje počinitelja, ako se ne suoče sa posljedicama svog ponašanja. Prema teoriji operantnog učenja B.F. Skinnera, ljudi mijenjaju svoje ponašanje kada shvate da će to ponašanje dovesti do negativnih posljedica. Ako nema posljedica za loše ponašanje, vjerovatnost da će se promijeniti je niska. 

Kada odlučujete da li oprostiti nekome, trebate uzeti u obzir vrstu i ozbiljnost ponašanja počinitelja, koliko često se takvo ponašanje ponavlja, te da li je počinitelj spreman i sposoban za promjenu. Oprost može biti prikladan u mnogim situacijama, ali ne uvijek. Ako počinitelj ne preuzme odgovornost za svoje postupke, ako se ponašanje ponavlja, ili ako ugrožava žrtvu, možda nije vrijeme za oprost. 

Opraštanje treba biti svjesna odluka, a ne automatska reakcija. Oprost može donijeti olakšanje mnogima, ali to nije nužno najbolje rješenje za svakoga. Važno je razumjeti razliku između opraštanja i tolerisanja lošeg ponašanja. 

Ako se suočavate s dilemom, možda je najbolje potražiti savjet psihologa kako biste bolje razumjeli sebe i svoju situaciju i donijeli informiranu odluku. Opraštanje je osoban čin, a samo vi znate što je najbolje za vašu dobrobit i zdravlje.

No comments

Powered by Blogger.