"Ako je osoba prisiljena da trpi nešto u vezi, onda to više nije veza" - Labkovski o poniženju i izdaji

Priznati psiholog Mihail Labkovski je izjavio: "Ako je osoba prisiljena da podnosi nešto u vezi, onda to više nije veza." 


Da bismo bolje razumjeli ovu izjavu, razmotrimo primjer dugogodišnjeg bračnog para koji je zajedno već 15 godina. U ovom braku, muškarac je postao ravnodušan prema svemu oko sebe, pokušavajući na neki način ispuniti prazninu u sebi. Kada je njegova supruga saznala za njegovu aferu, odlučila mu je pružiti još jednu priliku da obnove svoj brak. 

Nažalost, njen muž nije pokazao volju za promjenom, već je samo davao lažna obećanja. Nakon što više nije mogla trpjeti poniženja od svog muža, supruga je donijela hrabru odluku da se razvede i napusti tu toksičnu vezu. Nažalost, ovakvih priča ima mnogo, gdje žene daju partnerima više šansi nego što zaslužuju, nadajući se promjeni koja se nikada ne dogodi. 

Mihail Labkovski naglašava da ljubav možemo mjeriti kroz svoju sreću i zadovoljstvo. Zdrava ljubav ovisi o tome koliko smo sretni i ispunjeni u vezi. Stoga, ključno je da se fokusiramo na vlastitu sreću. Ako se osjećate nesretno u vezi i nakon što ste otvoreno razgovarali s partnerom nema promjena, imate samo dvije opcije: ili ćete trpjeti i ignorirati svoje osjećaje ili ćete odlučiti otići. 

Važno je zapamtiti da ako partner nije spreman raditi na sebi, nikakva vanjska sila ga neće promijeniti. U zdravoj vezi, nema mjesta za izdaju i poniženje. Uvijek komunicirajte sa svojim partnerom o svojim potrebama i ne skrivajte svoje osjećaje. Ne zaboravite da ste vi sami najvažnija osoba u svom životu, i nemojte nikoga postavljati ispred sebe, pa čak ni vašeg partnera. 

Prava ljubav donosi slobodu, udobnost i sreću, a ne patnju. Često osobe koje varaju partnera pate od niskog samopouzdanja, nezadovoljstva sobom te nose mnogo strahova i unutarnjih blokada. Bez obzira na situaciju, osoba je odgovorna za svoje postupke i ne može tražiti izgovore u okolnostima ili situacijama. Osobe s čvrstim emocionalnim zdravljem neće varati svoje partnere, dok će nesretne osobe željeti širiti svoju nesreću na druge. Ovo nas dovodi do zaključka da samo osoba koja se sama ne osjeća sretno i ispunjeno može nanijeti bol drugima.

No comments

Powered by Blogger.