"Ako ljubav ne daje slobodu, to nije ljubav" - Osho je vjerovao da nam 3 stvari kradu radost i mir

Ljubav prema životu nosi sa sobom ogromnu važnost. Često zaboravljamo koliko je svijet oko nas predivan i koliko su trenuci koje živimo dragocjeni. 


Ova ljubav prema životu, čistoj duši i dobroti su koncepti koje je indijski duhovni lider Osho isticao kao osnovu mnogih svojih mudrosti. U nastavku, predstavit ćemo neke od najvažnijih poruka koje je on prenosio, a koje nam mogu pomoći u našem svakodnevnom životu. 

Osho je podsjećao na tri zamke koje nam mogu ukrasti radost i mir: žaljenje za prošlim vremenima, brigu za budućnost i nezahvalnost za sadašnji trenutak. Previše vremena potrošenog na prethodne događaje i previše brige o budućim stvarima može nas odvesti iz stvarnosti sadašnjeg trenutka. 

Život je dar koji trebamo živjeti sada i ovdje. On je također naglašavao važnost unutrašnjih resursa. Ako nemate sreće ili ljubavi u sebi, ne možete ih ni podijeliti s drugima. Prije nego što možemo pomoći drugima, moramo prvo pronaći izvor snage i pozitivne energije unutar sebe. 

Njegova poruka "Ne tražite najbolje, nego tražite svoje" podsjeća nas da ne trebamo stalno uspoređivati sebe s drugima. Ono što je "najbolje" često je subjektivno i može nas odvući od vlastitog puta i autentičnosti. Na kraju, naša vlastita iskustva i osjećaji su najvažniji. 

Osho je govorio i o važnosti slobode u ljubavi. Ljubav treba pružiti slobodu, a ne postavljati ograničenja i zabrane. Zdrav odnos se temelji na uzajamnom poštovanju i slobodi izražavanja. Jedna od njegovih ključnih poruka je da možemo promijeniti samo sebe. Nema svrhe gubiti vrijeme i energiju pokušavajući promijeniti druge ljude. Naša jedina prava mogućnost je raditi na sebi i rasti kao osoba.

Osho nas također podučava važnosti učenja iz grešaka. Greške su prirodni dio života i prilika za rast i razvoj. Važno je samo da se ne ponavljaju iste greške, već da iz njih izvučemo pouke. 

Osho nas podsjeća na to da tuđe mišljenje o nama ne bi trebalo biti presudno. Ono što drugi govore o nama je njihova percepcija i odraz njih samih. Bitno je da li smo srećni i ispunjeni unutar sebe, bez obzira na vanjske kriterije poput fizičkog izgleda ili materijalnog bogatstva. Sreća leži u unutarnjem mirom i zadovoljstvu, a ne u stalnom traganju za vanjskim potvrđivanjem.

No comments

Powered by Blogger.