Kako prepoznati osobu dobre duše sa izraženom duhovnošću: Mudar zapažanje učitelja

Ako želite prodrijeti u suštinu čovjeka i upoznati ga iznutra, nemojte ga promatrati dok šuti ili govori, plače ili se uzbuđuje zbog plemenitih ideja. 


Jednom sam pitala svog učitelja kako prepoznati dobru osobu, duhovno razvijenu, osobu s dobrim duhom. Što takva osoba izgovara? Kako se ponaša? Učitelj mi je odgovorio: "Nije bitno što čovjek govori, niti kako se čini vanjski. Ključ je u atmosferi koja se mijenja u njegovom prisustvu. To je najmoćniji dokaz.

Kada dobra osoba uđe u prostoriju i osjećate da se zrak promijenio, da je atmosfera ljepša, toplija, ugodnija, znate da je ušla dobra duša, snažan duh sposoban neutralizirati sve drugo. Isto tako ćete prepoznati i lošu osobu. Ako odjednom osjetite nelagodu, hladnoću i promjenu raspoloženja, znajte da je prostorom zavladala negativna, ali isto tako moćna energija loše osobe." 

Dostojevski je rekao: "Ako želite prodrijeti u čovjeka i upoznati njegovu dušu, nemojte ga promatrati dok šuti ili govori, plače ili se uzbuđuje zbog plemenitih ideja. Pogledajte ga kako se smije. Smijeh zahtijeva iskrenost, a gdje ima iskrenosti među ljudima? Za smijeh je potrebna nezlobnost, a često ljudi smijući se izražavaju pakost. 

Iskren i nezao smijeh znači veselost, a gdje ima veselosti među ljudima u današnje vrijeme? Veselost čovjeka očituje se najvidljivije, otkrivajući njegov karakter. Treba puno vremena da se upozna nečiji karakter, ali kada se čovjek iskreno nasmije, njegov cijeli karakter se odmah očituje kao na dlanu. 

Samo visoko uzvišen i sretan čovjek može biti veselo i zarazno vedar, tj. iskreno i dobronamjerno veselo. Ne govorim o njegovoj intelektualnoj razvijenosti, već o karakteru, o cijelom čovjeku. Na taj način, ako želite prodrijeti u čovjeka i upoznati ga iznutra, nemojte ga promatrati dok šuti ili govori, plače ili se uzbuđuje zbog plemenitih ideja. 

Umjesto toga, promatrajte ga kako se smije. Ako to čini slobodno i iskreno, znajte da je to dobar čovjek. Pogledajte dijete: samo djeca znaju smijati se savršeno, i zbog toga su predivna. Stoga dobro znam da je smijeh najsigurniji test nečije duše!"

No comments

Powered by Blogger.