Labkovski oštro - Većina majki nesvjesno pravi 9 grešaka i tako “uništava” život kćerke

Ponekad majke nesvjesno povrijede svoje kćerke, a da to ni same ne shvataju, nanoseći im štetu koja može ostaviti dugotrajan uticaj.  Ovi tradicionalni stavovi prenose se kroz generacije i važno je da se mijenjaju.


1.  Jedna od ozbiljnih grešaka koju čine mnoge majke i bake u odgoju svojih kćerki, a time i unuka, jeste programiranje s određenim obavezama, skupom vještina i kvaliteta koje smatraju nužnim. "Moraš biti fina", "Moraš biti fleksibilna", "Moraš se dopasti", "Moraš naučiti kuhati", "Moraš". Nema ničeg lošeg u sposobnosti kuhanja, ali postavljanje djevojke s nizom kriterija stvara nerealna očekivanja, sugerirajući da će imati vrijednost samo ako zadovolji određene standarde. 

Efikasniji pristup ovdje je kroz lični primjer. Radite zajedno, kuvajte ukusnu supu, čistite kuću zajedno, izaberite frizuru zajedno. Kroz ovakve aktivnosti, djevojčica će vidjeti majku kako uživa u onome što radi, stvarajući želju da i sama nauči. Suprotno tome, ako majka odaje mržnju prema nečemu, koliko god ponavljala djetetu da to treba voljeti, stvoriće se podsvjesna averzija prema tom procesu. Međutim, djevojka će ipak naučiti ono što joj je potrebno kad sama osjeti tu potrebu. 

2. Druga česta greška u odgoju djevojčica je težak, osuđujući stav prema muškarcima i seksu, koji majka prenosi na svoju kćerku. "Svi žele isto", "Vidi, zeznut će te i ostaviti", "Najvažnije je da to ne nosiš na srcu", "Trebala bi biti nedostupna." Ovaj pristup dovodi do toga da djevojčica raste s uvjerenjem da su muškarci agresivni, a seks nešto prljavo i loše što treba izbjegavati. Dok odrasta, njezino tijelo šalje signale, hormoni uzavre, a unutarnja suprotnost između majčine zabrane i vlastite želje postaje traumatična. 

3. Treća greška, koja paradoksalno ide u suprotnost s prethodnom, je reći djevojci blizu 20. godine da je njezina srećna formula u tome da se uda i rodi. Ovo stvaranje kontradiktornih stajališta može rezultirati strahom od veza. Rizik od gubitka vlastitog identiteta, gubljenje veze sa vlastitim željama, postaje znatno veći. 

4. Četvrta greška je prevelika zaštita. Moderne majke sve više vežu svoje kćerke za sebe, postavljajući toliko zabrana da to postaje gušenje. Nedavanje slobode i prava donošenja odluka odrastajućoj djevojci smanjuje njezinu sposobnost autonomnog života. 

5. Peta greška je formiranje negativne slike o ocu. Bez obzira na okolnosti, pretvaranje oca u demona, optužujući ga za sve nedaće, narušava emocionalnu ravnotežu djeteta. Odgovornost za odabir oca djeteta ne može se prebaciti na samu djevojčicu. 
 
6. Šesta greška je nedovoljna pohvala. Kćerka treba rasti s konstantnom afirmacijom da je najljepša, najvoljenija, najtalentiranija, najbolja. Ovo će oblikovati zdravo samopoštovanje i pružiti osjećaj ljubavi prema sebi. 

7. Sedma grešku čini razjašnjavanje odnosa pred djetetom. Roditelji se ne bi trebali svađati pred djecom, pogotovo ne u vezi s osobnim kvalitetama jednog ili drugog roditelja. Dijete ne bi trebalo biti svjedok njihovih međusobnih optužbi. Ako se to dogodi, oba roditelja trebaju se ispričati i objasniti da je to bio trenutak nesloge koji ni na koji način ne utječe na djetetovu ulogu u tome. 

8. Osma greška je pogrešno shvaćanje puberteta djevojčice. Pokušaji potpunog ograničavanja ili, suprotno, potpuna sloboda, oba su ekstrema koja mogu uzrokovati probleme. Umjesto toga, potrebno je održavati granice i istovremeno komunicirati s djevojčicom, postavljati pitanja i dijeliti sjećanja. 

9. Konačno, posljednja greška je pogrešan stav prema životu. Djevojčicama ne bi trebalo reći da njihov život mora uključivati određene stvari. Potrebno ih je ohrabrivati da slijede vlastite interese, da istraže svoje želje, uživaju u životu i razvijaju neovisnost od tuđih očekivanja. 

Ova devet pogrešaka, kada su u pitanju odnosi majki i kćerki, oblikuju ne samo djetetov karakter, već i temelje za njezinu budućnost. Važno je prepoznati ih i raditi na njihovom prevazilaženju kako bi se stvorilo zdravo okruženje za rast i razvoj djevojčice.

No comments

Powered by Blogger.