Ogovaranje i tračanje je odraz nekulture - 16 pravila bontona koje prava dama treba znati

Svaka žena koja želi ostaviti dobar utisak trebala bi poznavati osnovna pravila lijepog ponašanja i pridržavati ih se strogo. 


Nažalost, bonton i pravila lijepog ponašanja često su izostavljeni iz obrazovnih programa u našim školama. To dovodi do toga da mnoge mlade dame nisu upoznate s ovim pravilima i ne znaju kako se pravilno ponašati u javnosti i u posebnim prilikama. U nastavku pročitajte nekoliko pravila bontona koja bi svaka prava dama trebala znati. 

1. Ime sagovornika: Ako slučajno zaboravite ime svog sagovornika, nemojte se stidjeti ponovno ga upitati. Mnogo je bolje ponovno pitati za ime nego riskirati da oslovite svog sagovornika pogrešnim imenom. 

2. Ispravljanje izgovora: Ako neko izgovori vaše ime pogrešno, ispravite ga odmah kako biste izbjegli daljnje nesporazume. 

3. Dopuna pića: Na svečanoj večeri, dama ne bi trebala sama dopunjavati svoje piće. Umjesto toga, zamolite nekog muškarca da to učini za vas, što je dio tradicionalnog bontona. 

4. Kašika: Tokom obroka, nemojte spuštati kašiku pored tanjira niti nakon što završite jelo. Umjesto toga, položite je na tanjir. 

5. Odabir hrane: Nemojte se previše zadržavati na prebiranju po tanjiru s jelom. Umjesto toga, odaberite komad hrane koji vam je najbliži. 

6. Hlađenje u restoranu: Ako vam je vruće u restoranu, nemojte se rashlađivati salvetom. Umjesto toga, zamolite konobara da uključi klima uređaj kako biste zadržali udobnu temperaturu.

7. Napuštanje zabave: Ako želite napustiti zabavu, jednostavno pozovite domaćina na trenutak i obavijestite ga da odlazite. Nema potrebe da se pozdravljate sa svim prisutnima, jer bi to moglo biti shvaćeno kao znak da je vrijeme za kraj zabave. 

8. Popravak šminke: Ako trebate popraviti šminku, učinite to u toaletu, nikako za stolom. 

9. Noge: Ako sjedite na niskoj stolici, nemojte prekrižiti noge. Umjesto toga, približite koljena jedno drugome i nagnite ih na stranu. 

10. Glasno smijanje: Glasno smijanje u javnosti može biti uvredljivo za druge, pa pripazite na glasnoću. 

11. Privatni teme: Godine, političke stavove i religijska uvjerenja najbolje je zadržati za sebe kako biste izbjegli potencijalne nesporazume. 

12. Hvalisanje: Izbjegavajte hvalisanje i preuveličavanje vlastitih dostignuća. Pravi prijatelji i kolege će cijeniti vaše uspjehe bez velike pompe. 
 
13. Konzumacija alkohola: Ako pijete alkohol, pripazite da ne pretjerate, jer prekomjerna konzumacija može ugroziti vaše ponašanje i ugled. 
 
14.Ogovaranje: Izbjegavajte ogovaranje i tračanje drugih ljudi, jer to je odraz nekulture i nedostatka poštovanja prema drugima. 

16. Ljubaznost: Uvijek budite ljubazni prema drugima. Ljubaznost je jednostavno pravilo koje čini svijet sretnijim i pristojnijim i nikada neće izgubiti na važnosti.

No comments

Powered by Blogger.