"Ne vaspitava se riječima. Niko nije postao dobar zato što su mu pridikovali" - Prof. dr Bojanin

Sa djecom treba živjeti, dijeliti obroke, kupati ih, maziti se s njima. Treba ih pohvaliti kad urade nešto dobro, ali ih i opomenuti kada naprave grešku. 


Dr. Svetomir Bojanin, profesor i dječji psihijatar, naglašava važnost življenja s djecom u procesu njihovog odgoja. Prema riječima dr. Bojanina, odnos s djecom ne bi trebali bazirati samo na vaspitanju, već na zajedničkom življenju. To znači dijeliti svakodnevne trenutke, kao što su obroci, kupanje, te iskazivati ljubav i podršku. Pohvaliti ih kada postignu nešto pozitivno, ali i pružiti im potrebna upozorenja kad pogriješe. 

Dr. Bojanin ističe da roditelji, kada obrate pažnju na ponašanje djeteta u određenim situacijama, uspostavljaju dublji emocionalni odnos s njim. Što se tiče pojma razmaženog djeteta, dr. Bojanin ga opisuje kao dijete kojem se sve daje kao materijalna vrijednost. Dijete koje često dobiva poklone, posebno one skupocjene, može izgubiti pojam o stvarnoj vrijednosti stvari i razviti nezahvalnost. 

On naglašava važnost uspostavljanja reda u davanju poklona, rezervirajući veće poklone za posebne prilike, kako bi dijete naučilo cijeniti ih. Dr. Bojanin također ističe da je odgoj djece proces u kojem se volimo, ugledamo jedni na druge i usvajamo međusobno ponašanje. 

Djeca, naglašava, uče iz primjera koje im roditelji postavljaju. Vaspitanje ne počinje riječima, već primjerom i identifikacijom djeteta s roditeljima. Važno je razumjeti da dijete ima vlastitu volju, želje i estetiku. Roditelji trebaju prepoznati i poštovati te osobitosti djeteta, tražeći kompromis kada se pojave različite želje. Djeca su ličnosti od samog početka, i njihov odgoj zahtijeva osluškivanje njihovih potreba i međusobno razumijevanje.

No comments

Powered by Blogger.