"O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru." - Velike mudrosti Mike Antića

Miroslav Mika Antić bio je istaknuti srpski pjesnik čije talentovanje nije bilo ograničeno samo na pisanje. 


Prije nego što je stekao priznanje u svetu poezije, prošao je kroz različite profesije - bio je mornar i radio u lutkarskom pozorištu. Među njegovim najznačajnijim delima su: Plavi čuperak, Horoskop, Prva ljubav, Plava zvezda, Garavi sokak. Sada, zaronimo u neke od najupečatljivijih izreka ovog velikog srpskog pesnika: 


"Najlepše čudo sveta, skupi se uz mene i ćuti." Ova izreka poziva na trenutke tišine i zajedništva u kojima se pronalazi najlepše čudo sveta - ljubav i povezanost. 

"Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da izdržiš samoću." Mika Antić naglašava važnost samopouzdanja i samostalnosti, ukazujući da snaga dolazi iz sposobnosti da se izdrži usamljenost.

"Ako sad nisi ti, nikad to nećeš ni biti. Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme." Mika Antić podstiče na prisutnost i prihvatanje sebe, ukazujući da je vreme subjektivno i da treba živeti u skladu sa sopstvenim ritmom. 

"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" Ova izreka naglašava raznolikost snova i individualnosti, postavljajući pitanje zašto druge smeta naša jedinstvenost kad smo budni. 

"Ne kradi mi sebe od mene, budalo glupa." Mika Antić govori o važnosti iskrenosti i autentičnosti u odnosima, upozoravajući na opasnost od skrivanja sopstvene suštine. 

"Ne bojim se ja zuba, zubi su mekši od usana. Zubi ujedaju za trenutak, a usne za ceo život." Ova izreka igra se sa simbolikom, naglašavajući snagu i dugotrajnost ljubavi u odnosu na prolazne trenutke. 

"Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog." Ova izreka sugeriše da dodavanje elementa mašte i snova može obogatiti stvarnost, čineći je dubljom i značajnijom. 

"Ljudi se poštuju rečima, a vole ćutanjem." Mika Antić naglašava različite načine izražavanja ljubavi i poštovanja, ukazujući na moć tišine i djela u odnosima. 

"Nema na svetu dve iste srede, dva ista utorka, ista petka. Sve nove ljubavi drukčije vrede, živi se svaki put ispočetka." Ova izreka slavi jedinstvenost svakog dana i svake ljubavi, podsećajući nas da je svaki trenutak poseban. 

"Nisam osećao da diram u tuđe ni kada te prvi put videh i poželeh. Oduvek si bila moja više nego što sam ja svoj, i više nego si i sama svoja." Mika Antić izražava duboku povezanost s voljenom osobom, naglašavajući da su neki odnosi predodređeni i večni. 

"O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru." Ova izreka prikazuje potrebu za slobodom i samostalnošću, ističući da se neki najbolje brinu o sebi kad im se dozvoli da budu sami. 

Mika Antić, kroz svoje stihove i izreke, ostavlja nasleđe koje duboko ulazi u ljudsku dušu, podstičući nas na razmišljanje o ljubavi, životu i univerzalnim istinama.

No comments

Powered by Blogger.