Muževi najčešće upropaste ženu u braku na 5 načina - Mudro zapažanje Vladete Jerotića

Gotovo da nema bračnog para koji se barem jednom nije suočio s izazovima unutar svoje veze. 


Svaki problem ili nesporazum u braku ili partnerskom odnosu zahtijeva promišljanje i razumijevanje iz različitih perspektiva. Međutim, u današnje vrijeme, brakovi se sve češće raspada­ju, a nerazumijevanje između partnera često je ključni faktor, što je česta pojava i na Balkanu, kako ističe Vladeta Jerotić. 

U knjizi "Uzgredna razmišljanja", kroz temu "Kako žena i muž kvare brak", Vladeta Jerotić analizira razloge propasti brakova s kojima se najčešće susreo kao bračni terapeut. On klasificira te razloge u nekoliko grupa: 

1. Neispunjena zaljubljenost: Mnogi brakovi počinju s jakom zaljubljenošću koja se nikada ne pretvori u duboku ljubav. 

2. Gubitak ljubavi: Muž može napustiti ženu kada osjeti da je više ne voli. 

3. Tip "patološkog Don Žuana": Muškarac koji ima naviku mijenjanja partnerica, često iz neke emotivne traume iz djetinjstva, nesvjesno se osvećuje ženama. 

4. Patrijarhalni utjecaj: Tradicionalni obrazac patrijarhalne žene koji se fokusira isključivo na ulogu majke i zanemaruje aspekt erotske i seksualne veze u braku. 

5. Smanjenje intimnosti: Nakon nekoliko godina braka i dolaska djece, seksualni život može biti zapostavljen ili čak potpuno nestati. 
 
6. Prioritet djeteta: Majčinska predanost novorođenom djetetu može rezultirati zanemarivanjem supruga, što može uzrokovati ljubomoru kod muškarca. 

7. "Kastrirajući" tip žene: Žene koje se, slično muškarcima s ovom osobinom, osvećuju svojim partnerima, ponekad se upuštaju u manipulacije ili odbijajući stav. 

8. Negativan stav prema seksu: Rijetke su žene koje imaju negativan odnos prema seksu, što može dovesti do problema u braku. 

9. Želja za dominacijom: Neke žene žele dominirati u braku na različite načine, što može dovesti do problema u partnerskom odnosu. 
 
10. Drugi brak kao rješenje: Nakon neuspjelog prvog braka, ljudi često traže drugu priliku za trajni i sretan brak, ali ako se oba partnera nisu razvila jednako, to može dovesti do novih problema. 

Vladeta Jerotić dalje ističe da muž može ugroziti svoju ženu na nekoliko načina: 

1. Potcjenjivanje žene: Muž može nesvjesno ili namjerno potcjenjivati svoju ženu. 

2.  Prijenos porodične traume: Muž koji dolazi iz disfunkcionalne porodice može prenijeti svoje emotivne probleme na brak. 

3. Nepovjerenje i ljubomora: Muž može patiti od patološke ljubomore prema svojoj ženi, što može dovesti do ozbiljnih problema u braku. 

4. Dominacija: Ako muž pokušava dominirati u braku na neprikladan način, to može dovesti do konflikta. 

5. Fenomen "zapletenih rogova": Neke brakove karakterizira patnja i sukobi, ali partneri se ipak ne razvode, stvarajući tako nezdravu situaciju. 

Kroz sve ove primjere, Jerotić poručuje da postoji nada za spašavanje braka ukoliko su osnovni elementi ljubavi i duhovnosti još uvijek prisutni. Bračni terapeuti mogu pomoći u rješavanju problema i obnovi ljubavi, ali to zahtijeva volju i napor oba partnera.

No comments

Powered by Blogger.