Sreću nećeš naći dok god čekaš pohvalu i priznanje drugih ljudi

Upravljanje svojim emocijama i ponašanjem ključno je za očuvanje unutrašnjeg mira i ravnoteže. 


Iako ne možemo kontrolisati postupke drugih ljudi, možemo kontrolisati svoje reakcije na njih i na taj način sačuvati svoj emocionalni balans. Često se suočavamo s ljudima čija se djelovanja ne poklapaju s našim uvjerenjima i vrijednostima, što može negativno utjecati na nas. Međutim, važno je da ne dopustimo drugima da nam nametnu svoje stavove. 

Trebamo živjeti u skladu sa svojim principima i dopustiti drugima da žive po svojoj volji. Kako je rekao Buda, "Fokusirajte se na ljude koji vas inspirišu, a ne na one koji vas nerviraju." Postoji fenomen koji je intrigirao i Alberta Einsteina, a to je da naše okruženje može imati značajan uticaj na naše emocije. 

Ako, na primjer, radimo s kolegom koji stalno kritikuje naš rad ili je često loše raspoložen, to može utjecati na raspoloženje cijelog tima. Takav negativan uticaj može se proširiti na naše druge odnose, uključujući i one s porodicom. Ako prepoznate da odnos s nekim osobama uzrokuje patnju, važno je da prekinete taj odnos što je prije moguće. Evo nekoliko savjeta kako to postići: 

Princip potiska: Budite strpljivi i dajte ljudima oko sebe priliku da pokažu svoje pravo lice. Nemojte se razočaravati iznova zbog istih stvari. 

Vaše odluke su vaše: Nemojte dopustiti da drugi ljudi utječu na vaše odluke. Osjećajte svoju snagu i prepoznajte svoje vrijednosti. 

Niste definisani tuđim mišljenjima: Prihvatite sebe i druge onakvima kakvi jeste, bez obzira na to što drugi misle ili govore o vama. 

Na vas utiče samo ono što dopustite: Budite svjesni svoje moći da odaberete čemu ćete dopustiti uticaj na sebe. Nemojte dopustiti negativnim vibracijama drugih da vam naruše unutrašnji mir. 

Postavite granice: Dopustite drugima da izraze svoje mišljenje, ali postavite granice kada je riječ o njihovom utjecaju na vas. Ostanite vjerni svojim principima i unutarnjoj snazi. 
 
Iako se čini da su izazovi neprestani, važno je zapamtiti da smo mi ti koji kontroliramo svoj život. S vremenom, nedaće će proći, a mi ćemo ostati čvrsto povezani sa svojim unutarnjim bićem, znajući da na nas utječe samo ono što dopustimo da nas dotakne.

No comments

Powered by Blogger.