Žene oblačite se za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima - 6 vječnih savjeta Koko Šanel

Koko Šanel je revolucionirala modu na način koji je oslobodio žene iz okova krutih odjevnih kombinacija i korzeta. 


Ona je bila prva dizajnerka koja je shvatila važnost udobnosti i praktičnosti u odjeći, omogućavajući ženama da se osjećaju slobodno i samouvjereno u svojim odjevnim kombinacijama. Njen uticaj na modnu industriju je nemjerljiv, a postoji mnogo razloga zašto se i danas vraćamo njenim mudrim riječima. 

1. Koko Šanel je dokazala da nikada nije kasno za nov početak. Kao vrhunski modni kreator, postigla je vrhunac svoje slave i popularnosti u svojim pedesetim godinama. Nakon duže pauze, ponovo je zakoračila u svijet mode u sedamdesetim godinama i uspjela ponovo steći slavu. Bez obzira na osude i sumnje drugih, ona je ignorisala skeptike i pokazala da je sposobna za velike stvari u svakom periodu svog života.

2. Koko Šanel je isticala važnost odmora i sna. Često je naglašavala važnost dobrog sna za zdravlje i vitalnost. Preporučivala je ženama da ne zanemaruju svoj odmor i da cijene vrijeme koje provode u krevetu, ističući da ništa u društvenom životu nije važnije od kvalitetnog sna. 

3. Koko je živjela život slobodno i nekonvencionalno. Iako je imala mnogo obožavatelja, uvijek je čuvala svoju autonomiju i slobodu. Nije se bojala biti sama ili živjeti izvan društvenih normi. Imala je ljubavnike koliko god je željela, bez ograničenja ili osude. 

4. Koko Šanel je naglašavala važnost udobnosti u odjeći. Smatrala je da luksuz treba biti udoban, te je odbacila steznike i krute odjevne komade. Njen stav da moda treba biti prijatna za nošenje i svakodnevnu upotrebu bio je revolucionaran u to vrijeme. 

5. Ona je promovisala ideju da žene trebaju odijevati za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima. Njen stav o ženskoj nezavisnosti i samopoštovanju ostaje inspirativan i relevantan i danas. 

6. Njena mala crna haljina postala je ikoničan odjevni komad koji svaka žena treba imati u svom ormaru. Ona je podigla status crne haljine izvan okvira žalosti, pokazujući da je ona višenamjenska i može se nositi u različitim prilikama. 

I na kraju, Koko Šanel je smislila praktične modne dodatke poput malih torbica s dugim kaišem, omogućavajući ženama da imaju slobodne ruke i osjećaju se slobodno u pokretu. 

Njeni savjeti i stajališta o modi, životu i slobodi ostaju inspirativni i relevantni i danas, što je pokazatelj njenog trajnog uticaja na modnu industriju i društvo u cjelini.

No comments

Powered by Blogger.