"Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što izaberem postati" - Mudre riječi Carl Junga

Pojedinci često skloni su tražiti krivca za događaje u svom životu, prebacujući odgovornost na druge, sudbinu ili lošu sreću, umjesto da pogledaju u sebe. 


Nije neuobičajeno naići na prepreke ili da se stvari ne odvijaju onako kako smo planirali. Ponekad, kasnije shvatimo da su te prepreke imale svoj razlog i da su nam na kraju koristile. No, kad se suočimo s neuspjehom u ostvarenju svojih ambicija, želja ili planova, često smo skloni ne samo okriviti sudbinu, već i ljude oko sebe: porodicu, prijatelje, kolege s posla itd. Prebacujemo krivicu na sve osim na sebe. 

Možda smo upisali pogrešan fakultet jer smo bili ograničeni izborom. Možda ne radimo posao koji volimo jer je to bio jedini dostupan posao u tom trenutku. Tako se začarani krug neprekidno vrti, a mi neprestano tražimo izgovore. Psihijatar Carl Jung je jednom rekao: "Ja sam ono što odaberem postati". 

Ova izjava važi za sve nas. Svako od nas kreira vlastiti život, a sudbina nije ta koja određuje naše okolnosti i slučajne događaje. Naša odlučnost i postupci igraju ključnu ulogu u kreiranju naše sudbine i budućnosti. Volja takođe igra značajnu ulogu. Kada istinski želimo nešto, preuzimamo kontrolu nad svojim postupcima i odlukama. 

Na primjer, ako odaberemo određenu profesiju, drugi ljudi ne mogu uticati na našu odluku ako je naša volja čvrsta i odlučna. Situacija je drugačija kada nedostaje volje i jasna vizija. Tada se prepustimo okolnostima, mišljenju drugih i osjećamo kao da nemamo kontrolu nad svojim životom. Međutim, važno je shvatiti da je takav način razmišljanja zapravo izbor. 

Ključno je postati svjestan svojih uvjerenja i načina života koje živimo. Nismo ono što nam se dogodilo, već ono što smo odabrali postati. Kada postanemo svjesni toga i prestanemo živjeti u zabludama, tada preuzimamo odgovornost za svoj život i sami oblikujemo svoj put. Ne okrivljujemo nikoga za neuspjehe ili neostvarene ciljeve, već snosimo odgovornost za svoje pobjede i poraze.

No comments

Powered by Blogger.