"Rodi djecu mlada, kasnije će sve biti teže" - 2 savjeta bake koje nisam slušala, a trebala sam

Bake su često poput skrivenih dragulja - s mnogim mudrostima koje bi mogle promijeniti naš život.


Nažalost, ponekad propustimo prepoznati vrijednost njihovih savjeta, iako bi nas mnogi od njih mogli izuzetno koristiti. Često se čuje kako se bake nazivaju "izlapilim" ženama koje se samo miješaju u tuđe poslove i neprestano "blebeću". Nažalost, i ja sam nekada gledala svoju baku na taj način. 

Gledala sam kako se djeca odnose prema svojim bakama i osjećala sam duboku tugu što ne prepoznaju pravu vrijednost svojih baka, jer sada osjećam bol što i sama nisam to učinila. Moja baka često je držala "predavanja" svojoj porodici, a mi smo njenim savjetima često pridavali manje važnosti, smatrajući ih više kao beskorisne razgovore nego korisne savjete. 

Međutim, mnogi od njenih savjeta mogli su zaista promijeniti moj život. Jedan od takvih savjeta bio je: "Bolje je da žena rodi mlada, kasnije će sve biti mnogo teže." Nisam se složila s njom, posebno u ranim dvadesetim godinama kada sam se osjećala nespremnom za majčinstvo. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, počela sam shvaćati dubinu njenih riječi. Sada, s 35 godina, shvatam da je bila potpuno u pravu. 

U ranim dvadesetima, žena je u optimalnom reproduktivnom stanju, ali kako se približavaju tridesetima, mogu se pojaviti brojni problemi. Fizička i mentalna vitalnost polako opada, a zdravstveni problemi mogu ometati planove za porodicu. Jedan od njenih drugih savjeta koji bi mi promijenio život bio je: "Ne gradi porodicu s čovjekom sklonim porocima, jer se takvi teško mijenjaju." Nažalost, nisam poslušala njen savjet i udala sam se za čovjeka koji je bio ovisan. 

To je dovelo do brojnih problema i na kraju smo se razveli. Sada se nalazim kao razvedena žena, suočena s izazovima majčinstva koji su postali teže ostvarivi zbog odluka koje sam donijela. S vremenom sam shvatila koliko bi mi život bio drugačiji da sam prihvatila mudrost moje bake. Njena iskustva i savjeti nose duboku vrijednost koju ne bismo trebali ignorirati.

No comments

Powered by Blogger.