"Mislio sam da mogu komandovati ženom jer sam muško, sada naređujem samo mački"

Mnogi muškarci su uvjereni da imaju pravo naređivati svojim ženama i upravljati njihovim životima samo zbog toga što su muškarci. 


Ta pogrešna uvjerenja o muškoj nadmoći često dovode do problema u vezama i brakovima. I sam sam bio pod utjecajem takvog razmišljanja sve dok moja žena nije dostigla tačku kada više nije mogla trpjeti takvo ponašanje. Jednostavno je spakovala svoje stvari i odlučila otići. Odjednom sam ostao sam, osim sa svojom mačkom kojoj također nisam mogao naređivati šta da radi. 

Ona je uvijek imala svoju volju. Sreća u vezi leži u ravnoteži. Iluzorno je vjerovati da će kontrola nad partnerom donijeti sreću. Prava veza počinje kada su partneri na istom nivou, kada zajedno gledaju u istom smjeru. Tokom veze, ti nivoi se mogu promijeniti. Jedan partner može pasti dok drugi raste, i obrnuto. Važno je da par uvijek radi na povratku u ravnotežu. 

Ako se nađete na "višem nivou" od partnera, to ne znači da ste superiorni i da imate pravo da naređujete. Takvo ponašanje samo narušava odnos. Partner može privremeno trpjeti takvo ponašanje, ali će se na kraju udaljiti. Arogancija i loše ponašanje prema partneru su začarani krug koji vodi ka raspadu veze. I ja sam bio žrtva takvog razmišljanja. 

Mislio sam da me moja žena koči u mom napretku, pa sam postao arogantan i neosjetljiv prema njoj. Nisam cijenio njenu inteligenciju i mudrost, iako je bila izuzetno pametna žena. Shvatio sam svoju grešku tek kada sam ostao sam. Nije moguće zauvijek kontrolisati partnera. Pokušaji da se to uradi samo vode ka gubitku ljubavi i povjerenja. 

Umjesto toga, treba graditi odnos na osnovi međusobnog poštovanja i podrške. Ljubav i poštovanje su temelj zdrave veze. Stoga, umjesto da naređujete, pokažite svojoj ženi ljubav i poštovanje koje zaslužuje.

No comments

Powered by Blogger.