“Nikad se nemoj žrtvovati za djecu - I nikad ne traži ništa slično od njih” - Oštra poruka majke

Nikada se nisam žrtvovala zarad djece. I nikada nisam tražila ništa slično od njih. 


Odgoj djece je više od jednostavne brige; to je proces u kojem roditelji oblikuju životne stavove, vrijednosti i način razmišljanja svoje djece. Moj susret s prijateljicom, koja ima izuzetno skladnu porodicu, dao mi je uvid u jedan poseban pristup odgoju koji je činio razliku. Njen život sa suprugom je bio pun radosti i ljubavi, a njih dvoje su oduvijek gajili blizak odnos s odraslom kćerkom i sinom. Njihova djeca su danas odrasle osobe koje s njima dijeli sve, uključujući i radost sa unucima. 

Želeći saznati tajnu njihovog skladnog života, pitala sam je kako su uspjeli postići takvu harmoniju u porodici. Evo što mi je rekla: „To je zapravo vrlo jednostavno. Umjesto da sam ih odgajala, uvijek sam im pomagala da rastu i razvijaju se sami. Nikada ih nisam posmatrala kao svoje vlasništvo ili projekte koje treba ostvariti. Oni su bili i jesu samostalni pojedinci koji su trebali samo podršku i ljubav da bi pronašli svoj put, ostvarili svoje potencijale i živjeli sretan život. 

Od samog početka, fokusirala sam se ne samo na njih, već i na sebe i na odnos s mužem. Naša ljubav i međusobno poštovanje su bili temelj koji su naša djeca osjetila i o kojem su učila. Naši iskreni osjećaji su ih hranili i ispunjavali, kako tada, tako i danas, toplinom, ljubavlju i pažnjom. Uvijek sam bila tu da im pomognem u ostvarenju njihovih snova i ciljeva, ali ti snovi su bili njihovi, ne moji. Nisam ih forsirala na svoje planove ili očekivala da slijede moje želje. 

Uvijek sam tražila njihovu dozvolu prije nego što bih nudila savjet ili pomoć. Kada su postali odrasli, s punim povjerenjem sam im dopustila da sami odlučuju. Izabrali su partnere, a ja se nisam miješala u njihove veze. Oni su sami rješavali izazove i prilagođavali svoje živote prema vlastitim željama, a ne prema mojim. Ovo je njihov život, ne duguju mi ništa. Nikada se nisam žrtvovao za njih. I nikada nisam tražio ništa slično od njih. Otkrivala sam sebe i svoju ljubav prema najboljem muškarcu u svom životu.

Zbog toga me iskreno vole i poštuju, kao i svog oca koji im je bio uzor cijelog života. On im je pokazao kako muškarac može voljeti ženu koja se ne fokusira isključivo na djecu, već i na druge važne odnose u životu. Žena koja ih je podržavala da se razvijaju i ostvare svoj puni potencijal. Kroz godine, moja djeca su postala samostalni i zreli ljudi koji su gradili svoje sretne porodice, uzimajući našu ljubav i primjer kao vodič. Danas nas vole jer smo tu za njih i jer uživamo provodeći vrijeme zajedno. Ovo iskustvo je za mene bilo nešto posebno, jedan pravi put ka izgradnji trajnih i ispunjenih porodičnih odnosa.“

No comments

Powered by Blogger.