"Bolje je isplakati se u samoći nego svakome pričati o svojim mukama" - Zlata vrijedan savjet

Svako od nas povremeno se suočava s teškim trenucima u životu, kada nam se čini da se sve urušava oko nas. U tim situacijama, osjećamo snažnu potrebu da izbacimo svoje emocije i potražimo utjehu. 


Međutim, postoji bitna razlika između dijeljenja svojih problema s nekoliko bliskih osoba i otvaranja svima o onome što nas duboko muči. Ponekad je zaista korisnije plakati u samoći nego iznositi svoje najintimnije boli pred svakim. Isplakati se u samoći nosi sa sobom svoje prednosti. To je trenutak kada smo sami sa sobom, suočavamo se sa svojim mislima i osjećajima. 

Ovaj proces može biti terapeutski jer nam omogućava da obradimo svoje emocije bez vanjskih utjecaja. U samoći možemo osloboditi emocionalni teret na način koji nam najviše odgovara, bilo da je to plakanje, pisanje u dnevnik, ili meditacija. Također, ovo je prilika da dublje razumijemo situaciju i pronađemo unutarnju snagu za korake koji slijede. 

S druge strane, dijeljenje svojih problema s svima može imati negativne posljedice. Nećemo uvijek dobiti podršku koju očekujemo, već se možemo suočiti s nerazumijevanjem, osudom ili čak zloupotrebom povjerenja. Nažalost,nisu svi ljudi u našem okruženju su dobronamjerni ili sposobni pružiti iskrenu podršku. Otvaranje pred svima može nas učiniti ranjivima i ostaviti nas s osjećajem veće usamljenosti i bespomoćnosti. 

Kada odlučimo podijeliti svoje probleme s drugima, važno je pažljivo odabrati osobe kojima vjerujemo. To su obično članovi porodice, bliski prijatelji ili stručnjaci za mentalno zdravlje. Oni nas poznaju, razumiju i spremni su pružiti pravu podršku. Neće nas osuđivati ili minimizirati naše probleme, već će nam pomoći da pronađemo rješenja i osjećamo se bolje.

Također, važno je shvatiti da je plakanje prirodan način iskazivanja emocija i nije znak slabosti. Suze su način emocionalnog čišćenja koje nam pomaže da oslobodimo nakupljeni stres i bol. Plakanje u samoći može biti moćan alat za samopomoć jer nam omogućava da se suočimo s emocijama na dubljoj razini i oslobodimo se negativnih osjećaja. 

Zaključno, bolje je isplakati se u samoći nego svakome pričati o svojim mukama. Čuvajući svoje najdublje boli za sebe ili dijeleći ih samo s odabranim osobama, štitimo se od dodatnog stresa i mogućeg razočaranja. Samoća nam pruža sigurno utočište gdje možemo obraditi svoje emocije i pronaći unutarnju snagu za dalje korake. Svako od nas najbolje zna što mu je potrebno za emocionalno iscjeljenje, a ponekad je to upravo mir i tišina samoće.

No comments

Powered by Blogger.