Da li je tačna izreka "Svi muškarci varaju, samo neki ne znaju sakriti" - Iz ugla psihologa

Došlo je doba kada se često raspravlja o vjernosti u vezama i brakovima, često postavljajući pitanje da li je sve više ljudi sklonih preljubi ili su to samo izgovori onih koji traže opravdanje za svoje postupke. 


Postoji poznata izreka koja kaže: "Svi muškarci varaju, samo ne uspijevaju svi to sakriti." Međutim, je li to stvarnost ili samo pojedinačno iskustvo? Istina je da postoje muškarci koji su skloni preljubama, ali to ne znači da svaki muškarac žudi za vanbračnim vezama i time riskira ugrožavanje svoje veze sa voljenom osobom. Psiholozi vjeruju da određene vrste muškaraca vjerojatno neće varati: 

Monogamni muškarci: To su muškarci koji iskreno vole svoju partnerku i ne žele ni s kim drugim dijeliti intimne odnose. Za njih je ljubav i privrženost prema jednoj osobi duboko ukorijenjena vrijednost.

Odgovorni muškarci: Oni ozbiljno shvaćaju zavjete i obećanja u vezi. Za njih je vjernost pitanje poštovanja prema partneru i odgovornosti prema zajedničkoj vezi. Oni ne vide smisao u izdaji jer cijene stabilnost i sigurnost u odnosu. 

Pristojne ličnosti: Ovi muškarci se ponose svojim vaspitanjem i smatraju preljubu znakom moralne slabosti i nepoštenja. Oni vjeruju u integritet i poštenje u svakom aspektu života, uključujući i ljubavne veze. 

Mamini sinovi: Muškarci ovog tipa su odgojeni u atmosferi poštovanja prema ženama, što su naučili od majki. Njihov odnos prema partnerici temelji se na dubokom poštovanju i razumijevanju, te se trude da je uvijek tretiraju s poštovanjem i pažnjom. 

Psihološki zrele osobe: Za njih je ljubav više od prolaznih strasti. Oni cijene emocionalnu intimnost i povezanost s partnericom. Njihov fokus je na zajedničkom rastu i stvaranju uspomena, a vanjske iskušenja ih ne privlače jer imaju duboko razumijevanje vrijednosti stabilne i ispunjavajuće veze. 

Važno je napomenuti da svaka osoba ima svoje jedinstvene vrijednosti i stavove prema ljubavi i vjernosti. Iako se često čuje da su neki muškarci skloni preljubama, ovi primjeri pokazuju da postoje i oni koji čvrsto stoje iza svojih osjećaja i principa. Ključ uspješne veze nije samo u ljubavi već i u poštovanju, odgovornosti i međusobnom razumijevanju.

No comments

Powered by Blogger.