Empata i narcis - Ljubavna kombinacija koja najčešće vodi u propast

Nije rijetkost da empati padaju u zamku zaljubljivanja u narcise, jer se takve osobnosti često međusobno privlače. Međutim, ova veza obično završava bolno, predvidljivo i tužno. 


Narcis brzo pronalazi novu žrtvu, dok empati moraju dugo liječiti emocionalne rane, ponovno naučiti vjerovati i otvoriti svoje srce za ljubav. Empati su po prirodi skloni voljenju, osjećanju, davanju i brizi za druge. Oni su nesebični, stavljajući uvijek potrebe drugih ispred svojih vlastitih. Za njih je empatija inherentna: tuđa bol je njihova bol. Ne boje se davanja sebe, žrtvovanja za druge ili iskazivanja svojih osjećaja. Za njih je prava ljubav nezamisliva bez ljubaznosti i velikodušnosti prema partneru. 

Međutim, u vezi s narcisima, empati često bivaju iskorišteni. Narcisi ne cijene duboku i iskrenu ljubav empati prema njima, već to doživljavaju kao znak njihove slabosti. Oni vjeruju da samo nesigurni ljudi mogu toliko duboko voljeti, što je za njih strano i nerazumljivo. Narcisi su usmjereni na sebe, vjerujući da je ljubav mjera onoga što mogu primiti, a ne što mogu dati. 

Kada empat voli narcisa, obično daje sve od sebe, dok narcis to uzima zdravo za gotovo. Narcis je previše zauzet samim sobom da bi mogao uzvratiti istom mjerom ljubavi i pažnje prema empati. Za njih je odnos sredstvo za zadovoljenje vlastitih potreba i interesa, što stvara veliku prepreku u komunikaciji i razumijevanju između ove dvije vrste osobnosti. 

Odnos između empatije i narcisa često započinje kao nesklad u kojem jedna strana daje, a druga uzima, bez dubljeg razumijevanja ili uzajamne podrške. Nažalost, takvi odnosi rijetko završavaju sretno jer empati i narcisi imaju različite prioritete i potrebe u ljubavnim vezama. Empati su skloni dubokim vezama temeljenim na emocijama i uzajamnom poštovanju, dok narcisi često traže samo osobnu korist. 

Zbog tih razlika, veze između empatije i narcisa često su osuđene na neuspjeh, ostavljajući empatu ranjivim i emotivno iscrpljenim. Važno je da empati prepoznaju vrijednost svoje ljubavi i nauče postavljati granice kako bi zaštitili svoje srce od potencijalne štete koju narcisi mogu nanijeti.

No comments

Powered by Blogger.