Izgubiti osobu koja vas ne cijeni ili ne poštuje zapravo je dobitak, a ne gubitak.

Kroz godine svog braka, često sam se osjećala kao da sam zarobljena u vezi koja me nije ispunjavala. 


Bilo je trenutaka kada sam se zapitala da li je problem u meni, da li nisam dovoljno dobra ili da se dovoljno trudim. Međutim, nakon dugotrajnog i bolnog procesa razvoda, shvatila sam istinu koju mnogi od nas često zanemaruju: izgubiti nekoga ko vas ne cijeni ili ne poštuje zapravo je dobitak, a ne gubitak.
 
Možda zvuči kao kliše, ali kada se nađete u vezi gdje vaše vrijednosti, trud i ljubav nisu uzvraćeni, tada gubite mnogo više nego što možete zamisliti. Gubite svoje samopouzdanje, radost i, najvažnije, gubite sebe. Svaki dan proveden u takvoj vezi je dan kada gubite priliku da budete srećni, ispunjeni i voljeni onako kako zaslužujete. Kroz svoj razvod, naučila sam da ljubav nije dovoljna ako nema poštovanja i cijenjenja. 

Ljubav koja je jednostrana i ispunjena nepoštovanjem postaje teret koji vas polako uništava. Na kraju, ostajete sa osjećajem praznine i sumnje u sebe. Međutim, kada se oslobodite takve veze, otvaraju se vrata za nove mogućnosti, za rast i samopouzdanje koje ste možda izgubili tokom vremena. 

Postati razvedena žena nije nešto čime sam se ponosila na početku. Osjećala sam se kao da sam podbacila, kao da nisam uspjela u nečemu što je trebalo da bude doživotna obaveza. Ali, kada sam počela da gledam na razvod kao na priliku za novi početak, sve se promijenilo. Počela sam da razumijem da je bolje biti sama nego u lošoj vezi. Bolje je imati mir i prostor za rast, nego biti stalno u stresu i sumnji. 

Poruka koju želim podijeliti sa svim ženama koje se možda nalaze u sličnim situacijama je jednostavna: ne bojte se gubitka. Gubitak nekoga ko vas ne cijeni ili ne poštuje nije pravi gubitak. To je zapravo dobitak. Dobijate priliku da ponovo pronađete sebe, da ponovo naučite šta znači biti voljen i poštovan. Dobijate priliku da živite život bez ograničenja koja vam je ta veza nametala. 

Razvod me naučio vrijednosti samopoštovanja. Naučio me da je moja sreća važna i da zaslužujem ljubav koja je iskrena i puna poštovanja. Gubitak te osobe bio je zapravo početak mog novog života, života u kojem sam pronašla svoju pravu vrijednost i sreću. Dakle, ako se suočavate sa sličnim izazovima, sjetite se da je svaki kraj zapravo novi početak. I možda, samo možda, gubitak nekoga ko vas ne cijeni ili ne poštuje je najbolja stvar koja vam se mogla desiti. To je prilika za rast, samospoznaju i sreću koje su vam možda bile uskraćene u prethodnoj vezi.

No comments

Powered by Blogger.