Nauči se boriti za vlastitu sreću - 3 situacije u kojima trebaš češće govoriti "NE"

Naša nesreća često leži u nedostatku hrabrosti da izgovorimo riječi koje su trebale biti izgovorene, ili koje smo željeli izgovoriti, ali nismo. 


Kako čovjek sazrijeva, počinje shvaćati da je njegova sreća i blagostanje najvažnija stvar na svijetu. Zreo čovjek nauči kako se nositi sa svim situacijama koje se nameću, koje mogu izazvati nelagodu ili probleme. Starenjem, čovjek nauči pravilno koristiti riječ "Ne". Da biste i vi usvojili ovu vještinu, potrebno je da savladate nekoliko osnovnih principa. Evo u kojim situacijama bi trebali češće koristiti tu malu, ali moćnu riječ: 

Kada nešto ne želite: Prva i najvažnija stvar je da vaša intuicija nije tu bez razloga. Ako imate loš osjećaj prema nečemu, ako vam je neugodno ili jednostavno nemate želju za nečim, imate pravo reći "Ne". Bez obzira na to ko vas traži ili što se traži od vas, ako osjećate odbojnost prema tome, imate potpuno pravo odbiti. 

Kada vam to ide na štetu: Na primjer, vaš prijatelj vas zamoli za pomoć, ali vi već imate obaveze u to vrijeme koje ne možete odgoditi. Imate pravo reći "Ne" i lijepo objasniti zašto to ne možete učiniti. Ako vas vaš prijatelj optuži ili vas manipulativno pritiska da mu pomognete, shvatite da takvo ponašanje nije prijateljsko. Vaš prijatelj možda ne razumije da je vaš život jednako važan kao i njegov, te da više nije primjeren ni ispravan. 

Kada ne vidite korist: Na primjer, netko vas poziva da obavite posao koji ima minimalnu zaradu, ili nema jasnu korist za vas. Ako ne vidite da bi vam to donijelo bilo kakvu dobrobit ili zadovoljstvo, nema razloga da pristanete.

Važno je naučiti postaviti granice i poštivati vlastite potrebe i interese. Koristeći riječ "Ne" na pravi način, osnažujemo svoju sposobnost donošenja odluka koje su u skladu s našim osobnim blagostanjem i srećom.

No comments

Powered by Blogger.