Žene, ne dozvolite da vas brige drže budnim noću: Ostavite brige van kreveta, sačuvajte svoju psihu

Zabrinutost je normalan dio života, ali za neke od nas to toliko obuzme, gotovo u potpunosti, pa čak utiče na naš san. 


Moguće je da ste, ako ste žena, doživjeli nešto takvo i ranije ili možda trenutno imate tih problema. Pripremate se za krevet, legnete i sve započinje ... beskrajne brige. Bacajući se i okrećući se, možda uspiete odspavati nekoliko sati, ali probudite iscrpljeni kao da nikad niste spavali. Zašto prolazimo kroz ovo i šta možemo uraditi povodom toga. 

Finansijske brige  Žene su se najviše brinu zbog svoje financijske situacije. Ako vam kasni plata, ili ako nemate fiksni dohodak, mogli biste se brinuti kako ćete finansijski izdržati. Možda se brinete kako ćete platiti školovanje svoje djece , ili svoje školovane, ili zdravstvene troškove. 

Brige vezane za posao Možda vam se primiče rok vezan za posao. Možda na poslu postoje problemi, i iako neprestano razmišljanje o njima ništa neće riješiti, vi ipak prejtjerano razmišljate i pretjerano brinete. Većina nas ima previše posla i premalo vremena. To je naš nervni sistem koji nam pomaže da se nosimo sa neumoljivom potražnjom i stalnim promjenama u našem životu.

Ima dva dijela tipke "On" koja nam daje energiju za rješavanje problema, fokusiranje i trčanje uokolo tokom dana. I tipku "Isključeno" koja nam daje mir i spokoj. Iako bi trebali imati pristup i našem dugmetu "On" i "Off", načinu na koji živimo i radimo danas, mi smo "Uvijek uključeni". Buđenje s brigama zbog liste "obveza" klasičan je znak "preaktivnog dugmeta kojim se uključujemo". 

Zabrinutost za zdravlje Kad se previše brinemo o svom zdravlju, sami sebi izazivamo stres koji zapravo smanjuje odbranu našeg imunološkog sistema. Iskoristite svoju zabrinutost kao priliku da se još više pobrinite za hranu koju jedete, koliko često vježbate i način na koji provodite vrijeme. Ako ste stvarnop zabrinuti, posavjetujte se s nekim i borite se protiv bilo kakvih pitanja - ako se pojave. Normalno je da se brinete za svoje zdravlje ili za zdravlje voljene osobe, ali morate izdvojiti i vrijeme u kojem se ne brinete ni oko čega. Ili ćete stalno biti u začaranom krugu. 

Saosjećanje Odlično je imati saosjećanje, biti empatičan ili suosjećati s problemima drugih. Ali, kada problemi naše voljene osobe postanu naši, to može pogoršati obe strane. Naravno da vam je stalo do njih, ali najbolji način da pomognete nekome nije konzumiranje i preuzimanje njihovih opterećenja – nego da budete tu za njih i pokazujete podršku i ljubav. Nećete pomoći nikome ako ste previše iscrpljeni i umorni da biste mogli funkcionisati. 

Umjesto da ležate budni noću, tokom dana izdvojite "vrijeme brige". Uzmite određeno vrijeme (recimo 10 minuta ili 30 minuta) i napišite svoje brige. Ključ je tražiti da smislite opcije i nastavite pisati dok ne dođete do rješenja. Svi imamo momente kad želimo da možemo zatvoriti mozak na nekoliko sati i samo se odmoriti i omogućiti tijelu da se oporave. 

Ponekad morate stvoriti lični prostor bez stresa i paziti da slijedite svoja pravila. Prije nego što krenete večeras u krevet, ostavite svoje brige van sobe, fokusirajte se na svoje blagostanje i raščistite svoja razmišljanja o bilo kakvim sumnjama. Ovo je vaše vrijeme.

No comments

Powered by Blogger.