"Nije da ne mogu sve sama. Mogu, ali ne želim" - Sjajan citat Meril Strip

Feminizam je često bila i ostala goruća, ali i nedovoljno razjašnjena tema. Takođe, ženstvenost predstavlja sve više dvosmislen kocnept kojem je sve teže pristupiti. 


Pojedina mišljenja kažu "Žena mora ostati žena". Pod tim bi se podrazumijevalo da muškarac kraj sebe želi da ima ženu, sa svim njenim prirodnim odlikama koje je krase. Ne želi pored sebe "muškarca", već ženu koja se prirodno i radikalno razlikuje od njega. 

Što bi još značilo da nosi suknju umjesto farmerki, ima dugu kosu, nokte, prijatan govor itd. Gore navedeni tip ženstvenosti u nečijim drugim stavovima je skoro pa osuđen. Govorimo o ženama koje zagovaraju feminističke stavove i brane žensku slobodu u svim njenim segmentima i manifestacijama.

Mogli bismo reći da je ženstvenost jednostavno vrsta unutrašnjog stanja. Isto tako, svaka žena drugačije može da gleda na određrenu manifestaciju. Npr. one djevojke koje razumiju da nose ženstvenost u sebi, neće se boriti da nose pantalone, one znaju da su ženstvene i u njima, i bez njih, ili u kombinezonu.

Takođe, ako žena zastupa svoje mišenje da će na svog muškarca prenijeti da "stoji na čelu" kada su neke stvari u pitanju, ne treba joj se odmah uputiti oštar pogled. Kada govorimo o feminizimu riječi Meril Strip mnogo otkrivaju. 

Ona je o novim trendovima govorila na sljedeći način: "Ali ja nisam feministikinja. Volim kada mi čovjek otvori vrata, pruži ruku kada je klizavo i uzme teške torbe. Ovo su jedni od tih trenutaka kada je slabost prijatna. I nije da ne mogu sve to sama. 

Mogu, ali ne želim. Osjećati se kao slaba žena pored snažnog muškarca je neprocjenjivo zadovoljstvo." Možda bi previše nerealno bilo boriti se za ravnopravnost baš na svim poljima. Prije svega žene i muškarci su jako različiti, počevši od prirode i strukture koje se ne mogu porediti. 

Npr. nedavno je otkiveno da je ženska psiha jača za 9 puta od muške. Da li su muškarci odmah počeli da traže ravnopravnost na osnovu ovoga? Žene bi jednostavno trebale da sagledaju svoju moć. Možda ne bi sve trebalo da se odnosi na traženje prava ili ravnopravnosti. 

Trebalo bi da se shvati da trebamo da održimo mušku i žensku prirodu. Da oni osjete našu nježnost, a mi njihovu snagu. Kao što je rekla Meril "Nije da ne mogu sve sama. Mogu, ali ne želim". Jednostavno, da se oslonimo jedni na druge. Još jeda koristan citat kaže "Ako žena ne zna svoju suštinu, počinje da pokazuje aroganciju prema drugima. I to svakako nije prava slika svakoga od nas".

No comments

Powered by Blogger.