Kako da prihvatite trenutne okolnosti i pronađete mir: Mudra poruka budističkog monaha

Čini se da nikada dovoljno i u potpunosti ne možemo shvatiti život. Uvijek nas umije iznenaditi. Pozitivno i negativno. 


Ipak, živmo ga u skladu sa znanjima i mogućnostima kojima raspolažemo. Poznati citati i mudre misle filozofa, duhovnih ljudi, naučnika pomažu nam da u određenim situacijama spoznamo srž i šta je to ispravno, a šta ne. Smatra se da je potrebno da živimo i radimo u miru, da budemo u skladu sa sobom i drugima i da će tada u našoj glavi biti dosta toga jasnije. 

Klajv Luis, britanski pisac, podjelio je slične misli. On kaže "Poniznost nije u tome da mislite loše o sebi, već manje razmišljati o sebi". Ponekad znamo previše da budemo pristrasni prema sebi, i osjetljivi kada život daje drugima više. Previše se uvjeravamo da zaslužujemo ovo i ono, zapravo zaslužujemo prvenstveno da živimo. Sve ostalo sami stvaramo. 

Dobijamo život, a sami u njega unosimo ono što želimo. Kao što i izbacujemo. Poznati filozof Tolpa dosta vremena posvetio je razgovoru sa onima koji su dosta iskustva u životu stekli. On kaže " Jedan budistički monah mi je jednom rekao: " Sve što sam naučio za dvadeset godina monaštva, mogu svesti na jednu rečenicu: Sve što se pojavi, nestaje. 

To znam. Mislio je na sljedeće: " Naučio sam da se ne opirem onome što jeste. Naučio sam da dozvolim da postoji sadašnji trenutak i da prihvatim privremenu prirodu svih stvari i okolnosti. Tako sam našao mir". Da bi se steklo takvo stanje mira, potrebno je dosta mudrosti i strpljenja. 

Problem je u većini situacija stajati mirno i gledati kako se nešto ne odvija prema našim zamislima. Stanje smirenosti se "vježba" i potrebno je vrijeme. To je sasvim u redu. Ponekad je potrebno prihvatiti stvari onakve kakve jesu, kakve nam je život posalo. 

Shvatiti da ne možemo uticati na sve. Na većinu stvari u životu i možemo, biramo sami, ali neke stvari koje nas iznenade ponekad je potrebno samo prihvatiti. Jaka poruka budističkog monaha se upravo odnosila na to. Na prihvatanje trenutka i onoga što nam je isti dao. Bilo dobro ili loše. Ako je dobro radujte se, ako je loše, zastanite, prihvatite i pogledajte kako je najbolje nastaviti dalje. 

No comments

Powered by Blogger.