“Nikada nemoj zadržavati muškarca koji želi da ode” - Citat Coelha koji puno toga objašnjava

Kada sam bila dijete, jedna od komšinica često je dolazila u našu kuću na kafu i pričala o svom načinu da zadrži svog muža u braku. 


Govorila je kako je jako važno da muškarci osjete da su vezani za svoju porodicu, te da je potrebno čvrsto im postaviti granice i uvjete koje ne smiju prekršiti, uključujući i nevjeru. Tada sam se divila njenoj mudrosti i poželjela biti kao ona kada odrastem. 

No, sa godinama sam shvatila da je njena taktika vjerojatno bila nepotrebna, jer ako je muškarac već odlučio biti u braku i osnovati porodicu, nije ga lako odvući od tog puta. Naravno, postoje iznimke, ali generalno, ljudi se rijetko mijenjaju i njihove odluke su prilično konačne. 

Postoje žene koje vjeruju da mogu zadržati muškarca na razne načine, bilo da se radi o izgradnji fizičke privlačnosti, emocionalne manipulacije ili ucjene. Međutim, takvi pokušaji zadržavanja mogu biti štetni i često su uzaludni. U konačnici, ljubav i poštovanje se ne mogu nametnuti. 

Budistička filozofija kaže da se ne smijemo plašiti drastičnih promjena, jer one mogu učiniti naš život boljim. Možda je baš odlazak partnera ono što nam treba kako bismo nastavili svoj život u drugom smjeru. Želja za osvetom u ovom slučaju nije preporučljiva jer neće donijeti željeni osjećaj olakšanja i zadovoljstva. 

Paolo Coelho, brazilski pisac, u svom citatu govori o tome kako se treba postupati kada nas partner ostavi. On naglašava da ne bismo trebali nastavljati lupati na zatvorena vrata i moliti nekoga tko ne želi ostati. Umjesto toga, trebamo šutke zatvoriti vrata i krenuti dalje. 

Svijet je velik, a sigurno postoji netko tko će nas voljeti i cijeniti onakve kakvi jesmo. Ljubomora nije produktivna, a ako je neka osoba namijenjena nama, to će se i dogoditi. S druge strane, ako se netko okrene drugom smjeru, ne trebamo se boriti za tu osobu jer to nije vrijedno našeg vremena i pažnje. Umjesto toga, bolje je okrenuti se prema novim izazovima i prilikama koje život donosi.

No comments

Powered by Blogger.