Ostajanje u lošem braku nije dobro za vas ni za djecu: Kako razvodom dajemo dobar primjer djeci

Da li je dobra ideja ostati u lošem braku samo zbog djece? Ranije se često govorilo da morate ostati, danas to više nije pravilo. Zapravo, mnogi roditelji koji se razvedu daju dobar primjer svojoj djeci.


Ostanak u braku koji je toksičan, emocionalno težak, bez ljubav, nije “zdrav” ni za vas ni za djecu. Mnogi psiholozi su priznali da im djeca često govore da bi bilo bolje da se roditelji razvedu. Koliko god se roditelji trudili da sakriju probleme, djeca sve to razumiju. Donosimo vam nekoliko primjera kako razvod može biti dobar primjer djeci:

Pomažete djetetu da nauči da se prilagodi neočekivanim promjenama. Djeci ne šteti razvod koliko im štete svađe roditelja nakon razvoda. Ako nastavite da radite na svojim odnosima i nakon razovda, djeca će također učiti da se prilagode novim promjenama. Smanjite konflikte i sve će proći kako treba.

Razvod pomaža da se izbjegne negativnost u kući. Šta god vi mislili, djete osjeća kada postoji napetost između roditelja. U takvim situacijama djeca ne žele da idu kući. Možda čak i podjegnu, ili duže ostaju u izlazcima sa prijateljima, ranije započinju veze sa supratnim polom, sve to samo da ne bi morali biti kući u kojoj se roditelji stalno svađaju.

Izbjegavate loš odnos sa djetetom Kada djete vidi da se roditelji svađaju, ono može jednog od roditelja okriviti za svađu i pokvariti svoj odnos sa njim. Većina djece odbično zauzimaju stavove; tate ili mame. U svakom slučaju je boljeda izbjegnete sukobe i probate na miran način da raziđete.

Učite djecu ličnim granicama Ako imate probleme, ne govorite djeci o tome. Oni bi mogli da se osjećaju odgvornim da vam pomognu, i opet mogu da izaberu jednu stranu.

Razvedeni ljudi obično su bolji roditelji. Razvodom više nećete imati razloga za svađu pa ćete moći više pažnje posvetiti djetetu i kvalitetno provoditi vrijeme sa njima.

No comments

Powered by Blogger.